Sokan nem tudják, miért pusztulnak a növények a lakásban: így mentheted meg őket

Sokan nem tudják, miért pusztulnak a növények a lakásban: így mentheted meg őket

agrarszektor.hu
A növénytulajdonosok számára elengedhetetlen a megfelelő ápolás és az odafigyelés. Sajnos a legtöbb növény könnyedén elpusztulhat, ha nem figyelünk rá eléggé. Ám nem kell azonnal pánikba esni, ha bármilyen elváltozást észlelünk. Szerencsére a növények is jelzik, ha valami gondjuk van, elég csak a fakulásra, a levélhullásra, foltokra vagy hervadásra gondolni. Az alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük azokat a jeleket, melyekre mindenképpen figyeljünk oda - így elkerülhető lesz a szeretett virágunk elpusztulása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A növények növekedését számos dolog befolyásolhatja, ám jobb, ha odafigyelünk egyes jelekre, melyek arra utalhatnak, hogy nitrogénre van szükségük - írja a balconygardenweb. A növényeknek köztudottan nitrogénre van szükségük, a nitrogéntoxicitást pedig általában a talajban lévő túlzott nitrogén jelenléte és az ágyások túltrágyázása okozza. Ám természetesen nem ez az egyetlen dolog, ami probléma lehet, hiszen a locsolás, a fény és a hőmérséklet helytelen aránya is fejtöréseket okozhatnak. De hogyan lehet észlelni a tüneteket? Erre kaphatjuk meg most a választ.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcsesemény - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

Rendellenes lombozat

A nitrogénhiány tünetei szembetűnő formában jelentkeznek a vegetatív részek növekedésének elmaradásában és elszíneződésében. A hajtásnövekedés gyenge lesz, a levelek kisméretűek, halványzöld színűek lesznek, erősebb hiány esetén elsárgulnak, majd lehullanak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Túlzott vegetatív termelés

Ne hagyjuk, hogy a dús levelek megtévesszenek, mivel a túlzott lombtermelés a legtöbb növény nitrogénmérgezésének egyik legtisztább jele. 

Sárguló levelek

A túl sok vagy éppen túl kevés nitrogén miatt a hajtásnövekedés gyenge lesz, a levelek kisméretűek, halványzöld színűek lesznek, erősebb hiány esetén elsárgulnak, majd lehullanak.

Vékony, magas növekedés

A túl sok nitrogén miatt a növények magasabbra és vékonyabbra nőhetnek. A túl sok nitrogén a só felhalmozódásához vezethet a talajban, így a növények gyengébbek és érzékenyebbek lehetnek a fagyokra és számos betegségre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Foltok a leveleken

Ha foltot vagy foltokat észlelünk a leveleken, akkor azonnal cselekedjünk, hiszen könnyen a növényünk életébe kerülhet. Ám azt érdemes megemlíteni, hogy nemcsak a nitrogén okozhatja a foltokat, hanem más betegségek, vírusok és fertőzések is.

Hervadó lombozat

Bizonyára sokan találkoztunk már hervadó, kókadó levelekkel és növényekkel, ám a legtöbb esetben ez csak az alulöntözés jele. Ha tehát észrevesszük ennek a jeleit, ne váljunk meg a növényünktől, egyszerűen csak öntözzük meg. A levelek felkunkorodó és száraz szélei egyébként a növények alulöntözésének további jelei.

Lehulló levelek

Általában az alsó levelek száradnak ki először. A levelek először elszíneződnek, megbarnulnak, végül leesnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Megakad a növekedés

Ha elkezd lassulni a növekedés, akkor az is lehet a locsolás hiánya miatt. Ez egyébként lehet állandó és átmeneti helyzet is, ezért könnyedén tehetünk ellene. Ha a növényünkön átmeneti vízhiányt tapasztalunk, előfordulhat, hogy a növekedést nem befolyásolja jelentős mértékben. Viszont, ha a probléma elhúzódik, az újabb levelek a szokásosnál kisebbre nőhetnek.

Száraz talaj

Szintén egy olyan probléma, amivel gyakran találkozhatunk: ez pedig a száraz virágföld/talaj. Nem véletlen ilyenkor, hogy a növények rövid időn belül elkezdenek hervadni, később pedig el is pusztulhatnak. Ha ezt észleljük, locsoljuk meg a növényt úgy, hogy alul kezdjen el szivárogni a víz, és figyeljük, hogy ne száradjon ki újra a föld - ezt egyszerűen megtehetjük, csak nyomkodjuk meg az ujjunkkal a tetejét.

Fakó színek

Ha a növény nem kap megfelelő mennyiségű vizet, akkor a lombozat elhalványulhat. Ez különösen észrevehető a tarka növényeknél, ahol a színek akár el is tűnhetnek. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?