Így lesz jövőre is csodaszép a gyep a kertben: ezek a trükkök tényleg működnek

Így lesz jövőre is csodaszép a gyep a kertben: ezek a trükkök tényleg működnek

agrarszektor.hu
Ismét itt az ősz, lassanként rövidülnek a nappalok és hűvösebbre fordul az idő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy már nincs semmi tennivalónk a kertben, épp ellenkezőleg: az ősz sokféle munkát jelent a kerttulajdonosok számára, így például a fákat, bokrokat és sövényeket vissza kell vágni, vagy éppen a kerti tavat kell megtisztítani a szerves hulladékoktól, falevelektől. A gyeppel sem szabad elhanyagolni: ahogy tavasszal és nyáron, úgy ősszel is igaz, hogy egy alapos nyírás és trágyázás csak jót tesz neki. Azonban van néhány dolog, amit jó, ha szem előtt tartunk - árulta el Váradi Szabolcs, at MTD Hungária Kft. értékesítési szakembere.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ősz beköszönte számos változással jár: egyre rövidebbek lesznek a nappalok, és az idő is fokozatosan egyre hűvösebbre fordul. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kerttulajdonosok nyugodtan megülhetnének a babérjaikon, hiszen a fákat, bokrokat és sövényeket vissza kell vágni, a kerti tavat meg kell tisztítani a szerves hulladékoktól, falevelektől. A legfontosabb szeptemberi kerti munkákról itt olvashatsz bővebben:

A gyeppel is akad tennivaló: ahogy tavasszal és nyáron, úgy ősszel is a nyírás és a trágyázás tartja jó állapotban azt. Azonban van néhány dolog, amit jó, ha szem előtt tartunk. Az alábbi tippek segítenek abban, hogy felkészíthessük a gyepünket az elkövetkező időszakra, és hogy a a gyep télen is erős és egészséges maradhasson:

Ősszel sem szabad megfeledkezni a fűnyírásról

Bár a hőmérséklet csökkenésével a fű növekedési üteme lassul, érdemes addig nyírni a füvet ősszel is, amíg nő. A vágási magasság ilyenkor optimálisan 4 centiméter. Ez a magasság megvédi a talajt és a gyepet a fagytól vagy a fagypont alatti hőmérséklettől. Ha viszont a fűszál túl hosszú, akkor megvan a veszélye annak, hogy a szálak letörnek és rothadásnak indulnak. Váradi Szabolcst szerint, mivel alacsonyabb hőmérsékleten a nyesedék nem tud lebomlani, ezért az őszi nyíráskor a nyesedéket a lehető leggondosabban el kell távolítani a gyepről. Ehhez a mulcsozós fűnyíróra fel kell helyezni a fűgyűjtőt, hogy a nyesedéket összegyűjtse.

Tisztítsuk meg a gyepet a levelektől

Míg télen az avar védelmet nyújt a növényeknek a hideg és a fagy ellen, addig a gyepet a gombásodás és a penész fenyegeti, ha nem távolítjuk el minél gyorsabban a lehullott leveleket. A sűrű lombtakaró akadályozza a fűfélék fényfelvételét, elősegíti a mohásodást, valamint a talaj levegőztetésének hiánya miatt a gyep rothadásnak indulhat a lombtakaró alatt. Ezért ősszel rendszeresen meg kell tisztítani a gyepet a levelektől a rothadás és a gyepbetegségek megelőzése érdekében! Ugyanezen okból kifolyólag a lehullott gyümölcsöket is rendszeresen össze kell gyűjteni.

Mit tehetünk a gyomirtás és a gyepszellőztetés ügyében?

A mély gyökerű gyomnövényeket, például a pitypangot ősszel ki kell vágni a hosszú gyökerével együtt. Ez elég fáradságos munka, ugyanakkor nem szabad elcsalni. A szakértő szerint egészen október végéig lehet a gyepszellőztetést elvégezni, valamint eltávolítani a mohát, a gyomokat és a filcesedett részeket. Ezzel ugyanis segítjük a fű szellőzését, de ezt a munkát nem szabad túl későre hagyni, hogy a gyepnek még legyen ideje növekedni és regenerálódni a tél előtt.

Mi a helyzet a gyepjavítás terén?

Az ősz a megfelelő időszak a gyep kikopott foltjainak javítására, pótlására. A talaj még elég meleg ahhoz, hogy jó csírázási környezetet biztosítson, ugyanakkor nem szárad ki olyan gyorsan, mint nyáron. Váradi Szabolcs azt tanácsolja, hogy ilyen helyzetben a gyomnövények terjedésének megakadályozására a tíz centiméternél nagyobb átmérőjű kikopott gyepfoltokat ősszel érdemes újravetni.

Itt az ideje az őszi gyeptrágyázásnak is

A gyep télen jelentős stressznek van kitéve: hőmérséklet-ingadozás, száraz és fagyos időszakok, zárt hótakaró vagy hosszan pangó víz. A hűvös évszakokban különösen fontos, hogy a gyep ellenállóképességét célzott tápanyag-utánpótlással erősítsük. Ebben az időszakban egy kifejezetten az évszakhoz igazított, magas káliumtartalmú műtrágya használata ajánlott, amely optimálisan készíti fel a gyepet az őszi és téli fokozott igénybevételre. A kálium hozzájárul a sejtek szerkezetének megerősítéséhez és ezáltal a fűfélék egészségének megőrzéséhez. Ez növeli a gyep ellenállóképességét a gombabetegségekkel és a fagyokkal szemben. Az azonnali hatás mellett a hosszú távú hatás biztosítja a megfelelő tápanyagellátást tavaszig.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az őszi gyeptrágyázás augusztustól legkésőbb november elejéig végezhető el. Ezen kívül érdemes a lehető legkorábban kijuttatni a gyeptrágyát a nyáron nagyon igénybe vett gyepfelületeken. Erre egy esős nap a legalkalmasabb, hogy a műtrágya jól eloszolhasson és gyorsan felszívódjon a gyökerek között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?