Másodvetés szeptemberben: itt a lista, ezeket a zöldségeket még most is elültetheted

Másodvetés szeptemberben: itt a lista, ezeket a zöldségeket még most is elültetheted

agrarszektor.hu
Nem kell lemondani a friss, saját termesztésű zöldségekről ősszel, vagy akár kora tavasszal sem, számtalan olyan faj/fajta akad még ugyanis, amelyeket szeptemberben is el lehet vetni, illetve ültetni a kertben. Kerülhet ilyenkor a földbe spenót, különböző salátafélék, fokhagyma, sárgarépa, de retket is vethetünk. Ez utóbbit, valamint a salátaféléket ráadásul a szeptemberi vetés után már akár néhány héttel leszüretelhetjük, és felhasználhatjuk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szeptemberben sem áll meg az élet a kertekben, hiszen bőven akad olyan zöldség, amelyet még ilyen is elültethetünk, és habár a többségét már kora tavasszal betakaríthatjuk, akad olyan is, amit már ősszel szedhetünk. Mindezek mellett, kihasználhatjuk a kertben maradt üres részeket is. Olyan növények kerülhetnek most a földbe, mint a fokhagyma, a retek, a spenót vagy a takarmánybab, de arra ügyeljünk, hogy csak olyan fajtákat ültessünk, amelyek kifejezetten őszi vetésűek - írja a gardenersworld.com.

Spenót

A spenótot már most szeptemberben elvethetjük, ha jövő tavasszal minél hamarabb be szeretnénk takarítani. Arra figyeljünk, hogy sekélyen helyezzük el a magokat a földbe, mehet akár közvetlenül a kertbe, de cserépbe is ültethetjük, viszont a talajt minden esetben alaposan készítsük elő! Októbertől, illetve ahogy a nagyobb hidegek beütnek, takarjuk le gyapjúval vagy valamilyen anyaggal a fejlődő növényeket, hogy melegben legyenek. 

Saláta

Többféle salátát is ültethetünk ilyenkor, ráadásul néhány hét múlva akár már be is takaríthatjuk őket. Ügyeljünk arra, hogy ha szabadföldbe kerülnek a magok, akkor az időjárástól viszonylag védett helyre kerüljenek, de ha cserépbe ültetünk salátát, akkor is óvjuk a növényeket. A megfelelő fajtaválasztás nagyon fontos a salátafélék őszi ültetésekor, így nagyon figyeljünk rá!

Veteménybab

Veteménybabot is vethetünk ősszel, a növény ugyanis áttelel, ami azt jelenti, hogy tavasszal már nagyon korán betakaríthatunk termést. Ha fagy vagy hó jön, gondoskodjunk arról, hogy lefedjük a növényeket, nehogy megfázzanak és elpusztuljanak, emellett ügyeljünk a megfelelő fajtaválasztásra is. 

Retek

A retek alig pár hét alatt megérik, ezért érdemes szeptemberben ültetni belőle a kertben. A most még meleg talaj segíti az őszi vetésű fajtákat abban, hogy időben beérjenek, és hamar szedhetővé váljanak.

Tarlórépa és sárgarépa

A fehérrépa egy nagyon gyorsan növekvő növény, ezért még szeptemberben is ültethetünk a kertbe, hiszen hűvös, nedves körülmények között is nagyon jól fejlődik. Akár hat hét alatt már betakarításra alkalmas lehet a növény, és a golflabda méretű termések még a karácsonyi asztalra is tökéletesek lehetnek. A melegebb éghajlatú területeken sárgarépát is vethetünk szeptemberben a tavaszi betakarításhoz. Arra figyeljünk, hogy télen fedjük be a levélzetet, akár fenyőágakkal, akár más talajtakaróval.

Vöröshagyma

Ültessünk ősszel vöröshagymát a kertbe, így jövőre már kora tavasszal lesz saját terméstünk. Olyan fajtát válasszunk, amely jól viseli az őszi és hűvösebb körülményeket, tehát mindenképp kései fajták kerüljenek a földbe.

Fokhagyma

Fokhagymát is ültethetünk szeptemberben a kertbe, figyeljünk arra, hogy 2,5 centiméter mélyre kerüljenek a gerezdek, és egymástól legalább 25 centiméter távolságra helyezzük el őket a megfelelően előkészített talajba. A hajtások már ősszel megjelenhetnek, ezek áttelelnek, és tavasszal ismét elkezdenek majd növekedni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?