Tavaszi feladatok a kertben: itt a lista, ezeket most mindenképpen végezd el

Tavaszi feladatok a kertben: itt a lista, ezeket most mindenképpen végezd el

agrarszektor.hu
Ahogy hosszabbodnak a nappalok, a hagyományos éves tavaszi nagytakarítás is napirendre kerül. De nemcsak a háznak és a lakásnak van szüksége tavaszi nagytakarításra, érdemes a ház körül és a kertben is rendet tenni! Az alábbi cikkből kiderül, mikre érdemes odafigyelni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gyep tavaszi karbantartása gereblyézéssel kezdődik: eltávolítjuk a lehullott leveleket, gallyakat, és megszabadítjuk a gyepet a mohától, a gyomoktól. Ezt követi az első fűnyírás, amely serkenti a gyep növekedését, a hajtásképződést és elágazást. A harmadik lépés pedig a trágyázás, lassú hatóanyag-leadású műtrágyával. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően a fű erős és sűrű lesz - írja a WOLF-Garten közleményéből. Ha a gyep erősen mohás vagy színét vesztett, akkor 3-4 héttel a fenti lépéseket követően végezzünk gyepszellőztetést és vessük be a csupasz foltokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ágyások tisztítása és fellazítása

Az ágyásokat először is tisztítsuk meg a levelektől és az elhalt növényektől. Ezután a gyomokat gyökerestől távolítsuk el, hogy ne tudjanak újra kihajtani. A növényi maradványokat kapáláskor közvetlenül be lehet dolgozni a talajba, így természetes módon trágyázzuk azt. Tavasszal jobb elkerülni a mélyásást, hogy a talajban élő organizmusokat ne bolygassuk meg túlságosan. Nagyon kemény talaj esetén ásóvillával óvatosan lazítsuk meg.

Fák és sövények metszése

Számos fa és sövény is metszésre szorul tavasszal, a metszés követően erőteljesebben hajtanak a növények. Ügyeljünk arra, hogy minden fának megvan az optimális metszési időpontja. Egyes fajtákat, például a sárgabarackot vagy a szilvát nem szabad tavasszal metszeni, míg a sövény metszésével érdemes júniusig várni.

Kerti tó

A kerti tóban a felszínen összegyűlt növények, levelek idővel lesüllyednek a fenékre, lebomlanak, ami rontja a vízminőséget. Ennek elkerülése érdekében távolítsuk el a lomb- és az egyéb szerves hulladékot. Erre a célra alkalmas egy tóporszívó vagy egy merítőháló. Ezen kívül a szűrőket és a szivattyúkat is meg kell tisztítani, és ellenőrizni kell az UV-lámpákat. Ha minden rendben, akkor töltsük fel a tavat tiszta, friss vízzel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Teraszok, erkélyek, utak és lépcsők tisztítása

A pázsit, a virágágyások, a sövények és a fák mellett a burkolt felületeket, például a teraszokat, erkélyeket, járdákat, lépcsőket és felhajtókat is érdemes megtisztítani. Az erősebben szennyezett felületeket erős sörtéjű seprűvel és súrolókefével lehet letakarítani. A különösen makacs szennyeződések nagynyomású tisztítóeszközzel hatékonyan eltávolíthatók. Fa vagy homokkő burkolatoknál azonban óvatosan kell eljárni a tisztításnál, a télen elmohásodott felületet inkább kefével és vízzel próbáljuk eltávolítani, hogy ne sérüljön a felület.

Kerti fészer, garázs, üvegház, télikert és társai

Ha rendet rakunk, elpakolunk, utána takarítani is egyszerűbb az adott területet. A söprést vagy porszívózást követően gőztisztítóval tudjuk eltávolítani a makacsabb szennyeződéseket. A falakat seprűvel lehet lepókhálózni. Érdemes takarítással együtt az ajtókat és kapukat is karbantartani. Mindenképpen ellenőrizzük az ereszcsatornát és a lefolyót, hogy nincs-e dugulás. A levelek, gallyak, mohadarabok alapos eltávolításához speciális ereszcsatorna-tisztítót érdemes használni.

Kerti eszközök és bútorok

Végül, de nem utolsósorban a kerti szerszámok is megérdemlik az alapos tisztítást és javítást. Ugyanez vonatkozik a kerti bútorokra is, amelyeket alaposan meg kell tisztítani és szükség esetén karbantartani. A fenti teendők elvégzésével a kert és a kültér újra csúcsformában lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?