Így lehet csodaszép a fű a kertben: ez a tipp garantáltan működik

Így lehet csodaszép a fű a kertben: ez a tipp garantáltan működik

agrarszektor.hu
A magyarok többségének, 60 százalékának, van kertje, a kerttel rendelkezők pedig hetente több alkalommal is végeznek kerti munkát. A többség saját maga végzi ezeket a feladatokat és kevesen veszik igénybe szakember segítségét. A megkérdezettek 35 százaléka átlagosan havonta 2-4 órát tölt fűnyírással, ami egyébként a második legkevésbé kedvelt tevékenység. A kert rendben tartását jellemzően kisebb büdzséből oldják meg, átlagosan 10 ezer forintot költenek erre havonta a legtöbben. Az új kertgondozási eszközök beszerzésekor pedig leginkább az ár és a márka számít.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyarok kertgondozási szokásait mérte fel a kültéri elektromos termékeket gyártó svéd cég, a Husqvarna: a Pulzus által készített reprezentatív kutatásból kiderül, hogy milyen gyakran végeznek kerti munkát a magyarok nyáron, hogy mennyi pénzt költenek átlagosan a kertápolásra és hogy kinek a feladata otthon a fűnyírás - derült ki a Husqvarna reprezentatív kutatásából.

EZ IS ÉRDEKELHET

10 ezer forintból oldják meg a kertápolást

A kutatásból kiderült, hogy a magyarok hatvan százaléka rendelkezik saját kerttel, ebből a válaszadók 23 százalékának 100-500 négyzetméteres kertje, tízből egy válaszadónak pedig az 1000 négyzetmétert is meghaladó területe van. A kerttel rendelkezők odafigyelnek a kertjükre és rendszeresen végeznek kerti munkát: a megkérdezettek több mint hetven százaléka legalább heti szinten foglalkozik a kertjével tavasz és ősz között. A válaszadók legnagyobb része, 37 százaléka pedig hetente többször is dolgozik a kertben.

A felmérés szerint minden korosztály aktív, például a 18-39 év közöttiek több mint 60 százaléka legalább hetente egy alkalommal kertészkedik, míg a 40-59 év közöttiek esetében ez 75 százalék. A naponta kerti munkát végzők között azonban jóval magasabb a nők aránya. Ugyanakkor az is látszik, hogy a magyarok nem költenek sokat a kertjük rendben tartására, ugyanis a válaszadók 47 százaléka átlagosan kisebb büdzséből, 10 ezer forint alatti összegből oldja meg a kertgondozást havi szinten és mindössze 11 százalék költ 30 ezer forintnál is többet erre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Rengeteg időt töltenek fűnyírással

Volonics Zoltán, a Husqvarna értékesítési vezetője hozzátette, hogy a magyarok többsége maga végzi a kert körüli teendőket. 10-ből 9-en tesznek így, és mindössze 7 százalék veszi igénybe bizonyos esetekben szakember segítségét. Megfigyelhető, hogy míg a nők jellemzően kényelmi okokból fordulnak kertészhez, addig a férfiak közel 40 százaléka inkább az eszközökön spórolna, azaz nem szeretné ezeket beszerezni, de az időhiány is komoly tényező náluk. A kerti munkák közül a gyomlálást szeretik a legkevésbé a magyarok: 10-ből 6 válaszadó ódzkodik tőle, de dobogós helyen áll a metszés és a fűnyírás is, utóbbi egyébként jellemzően a férfiak feladata a családban.

A felmérésből azt látjuk, hogy a kerttel rendelkezők több mint 80 százalékának saját fűnyírója van otthon, 90 százalékuk viszont hagyományos, vagy benzines vagy elektromos, készüléket használ. Így nem meglepő, hogy a megkérdezettek több mint fele havi szinten 2-8 órát tölt fűnyírással. Tízből egy magyar pedig akár több mint 8 órát is kénytelen fűnyírásra szánni. A professzionális robotfűnyírók időt és energiát spórolnak meg nekünk, nem is beszélve arról, ha az átlagos magyar kertnél jóval nagyobb területet vagy akár közteret, parkot, sportpályát kell rendben tartanunk

- tette hozzá Volonics Zoltán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nyitottak a kerti robotikára

A felmérésből az is kiderül, hogy új kerti eszközök és gépek beszerzésekor rendkívül árérzékenyek a magyarok, a válaszadók közel 80 százalékánál ez a legmeghatározóbb szempont. A nőknek némileg fontosabb az árcédula és a szállíthatóság, míg a férfiak a márkát is nagyon figyelik. A legújabb technológiai funkciók általában jobban érdekli a férfiakat.

Volonics Zoltán szerint összességében elmondható, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a lakosság a kertgondozás témájához is megfontoltan közelít, ugyanakkor látszik a nyitottság az új technológiára. A megkérdezettek 63 százaléka szívesen kipróbálna egy robotfűnyírót a saját kertjében is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?