Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható a cukor a kertben

Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható a cukor a kertben

agrarszektor.hu
A kertészkedés nemcsak az ültetésből és a szüretelésből áll, a növényeink is gondozásra szorulnak, néha pedig egy kis plusz extrára. A gyomlálás, a táplálás, a kártevőirtás is nagyon fontos, valamint az is, hogy a biológiai sokféleséget is növeljük a környezetében, hiszen ezzel mindenki csak nyer. Bár sokan nem is gondolnák, de a cukor minderre felhasználható. Hogy hogyan? Az az alábbi cikkből kiderül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha szeretjük vagy éppen termesztjük a növényeket, akkor már biztos sokféle módszert kipróbáltatunk azért, hogy minél szebbek, bőségesebbek legyenek. A cukor egy természetes tápanyag, ami elősegíti a növények gyors fejlődését, sokkal gyorsabban képesek növekedni és akár többször is fognak virágozni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tökéletes kéztisztító

A tisztaság az élet minden területén elengedhetetlen, és mondani sem kell, hogy egy kiadós kertészkedés után mennyi kosz tud a kezünkre kerülni. A cukorból viszont pillanatok alatt összedobhatunk egy természetes kézradírt: nincs is más dolgunk, csak egy adag kristálycukrot keverjünk össze egy kis vízzel addig, míg egy sűrű masszát nem kapunk. Ezután dörzsöljük le a koszt a kezünkről, és élvezzük tisztaságot - írja a balconygardenweb.

Megnövelhetjük a vágott virág élettartamát

A vágott virág mindig nagy dilemma, hiszen nagyszerűen mutat szinte bárhol, viszont csak néhány napig. Számos trükköt hallhattunk már, hogy hogyan lehetne őket tovább frissen tartani, de a legjobban egy kevés kristálycukor és néhány csepp citromlé fejti ki a hatást. Ugyanezt megtehetjük a kertben is. A citrom jótékony hatásairól az alábbi cikkben írtunk:

EZ IS ÉRDEKELHET

Természetes rovarcsapda

A klasszikus légypapír helyettesítésére a következő rovarcsapdát könnyen el lehet otthon is készíteni: fogjunk egy papírdarabot, amit vonjunk be felhevített, összeolvasztott kukoricasziruppal, vízzel és cukorral, majd lógassuk fel valahova, ahol gondot okoznak a rovarok. A kártevők pillanatok alatt el fogják lepni a mi kis házi rovarcsapdánkat, és beleragadnak. Így nem kell újra és újra légypapírt venni, hiszen percek alatt meg tudjuk csinálni otthon is.

Tegyünk a fonalférgek ellen

Ha ok nélkül kezdenek el hervadni a növények lehet, hogy a fonálférgekkel van dolgunk, de a cukor ebben is segíthet. Ugyanis, elősegíti a hasznos mikroorganizmusok és baktériumok szaporodását, amelyek kedvezőtlen környezetet teremtenek a fonálférgek számára.

Cukros vizet a hasznos rovaroknak!

Nem is gondolnánk, hogy egy kanál cukros víz mennyi életet változtathat meg a kertben - ezt pedig még Sir David Attenborough is megerősítette: keverjünk össze a cukrot és a vizet egy kanálban, és hagyjuk a kertben. Ha fáradt egyedet találunk, ez az oldat segít a kimerült méh újjászületésében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pörgessük fel a komposztálást

Ha cukrot adunk a komposzthalomhoz, az felpörgetheti a bomlási folyamatot, és növelheti a hasznos baktériumok számát is. Ha friss a komposztunk, akkor várjunk legalább két hetet, majd csináljunk egy lyukat a közepébe, tegyünk bele konyhai maradékokat, például kávézaccot, tojáshéjat vagy zöldségmaradványokat. Ha ezzel megvagyunk, akkor szórjuk meg cukorral, és alaposan keverjük össze a „hozzávalókat”. Ha a komposzt sötétbarna, talajszerű textúrájúvá válik, akkor már adhatjuk is a talajhoz hozzá.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?