Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre jó a tökhéj a kertben

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre jó a tökhéj a kertben

agrarszektor.hu
Míg a banán héjának a kertészkedés során való felhasználásáról szóló cikkekkel lassan Dunát lehet rekeszteni, annál kevesebb szó esik a kevésbé egzotikus és hivalkodó sütőtökről. Pedig ennek a zöldségnek a héja is kész kincs lehet a kertészek számára! A talaj gazdagításától kezdve egészen a kártevők elleni védekezésig több különböző módon lehet felhasználni, ráadásul a nagy őszi sütőtökszezonban gyakorlatilag folyamatosan kéznél is van.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár sokan egyszerűen csak kidobják, a sütőtök héja valójában többféleképpen is felhasználható a kertben. Felhasználható a talaj javítására és a kártevők távoltartására, de akár mulcsként is megállja a helyét. A benne rejlő tápanyagoknak köszönhetően pedig felveszi a versenyt az elmúlt időszak sztárjával, a banánhéjjal is - olvasható a Balcony Garden Web oldalán.

1. Kiválóan használható műtrágyának

A sütőtök héja a banánhéjhoz hasonlóan káliumban (K) gazdag, 100 grammonként körülbelül 550 milligramm káliumot tartalmaz. A kálium pedig létfontosságú a növények egészségéhez, mivel elősegíti a virág- és gyümölcsfejlődést, javítja a szárazsággal szembeni ellenálló képességet, és fokozza a növények általános életerejét. A komposztált sütőtökhéj kerti talajba való keverése jelentősen növelheti az olyan növények gyümölcstermését, mint a paradicsom, a paprika és a sütőtök, de jótékony hatással lehet az olyan virágzó növények számára is, mint a rózsa és a hibiszkusz, mivel biztosítja a virágzás bőségét.

A tökhéj műtrágyaként való alkalmazásokhoz azt kisebb darabokra kell vágni, ezzel is felgyorsítva a bomlási folyamatot. Növényenként 2-3 maréknyit héjdarabra van szükség. Egy másik megoldás lehet a tökhéj alapos kiszárítása után annak porrá őrlése, majd vízzel való elkeverése. 4 literenként 2-4 evőkanálnyi porra van szükség, és a folyadékot 24 órányi állás után le kell szűrni. Az így kapott folyadék tápanyagokban gazdag trágyaként használható a növények számára, amely olyan alapvető tápanyagokat biztosít, mint a kálium és a foszfor. Az egészségesebb növekedés érdekében érdemes 2-4 hetente alkalmazni ezt a tökhéjtrágyát növényeinél. Alternatív megoldásként egy evőkanálnyi port is eloszlathat a növények tövében.

2. Támogatja a gyökérfejlődést

Bár a kálium a kiemelkedő tápanyag, a sütőtökhéj a gyökérfejlődéshez nélkülözhetetlen foszfort (P) is tartalmaz, 100 grammonként körülbelül 20 milligrammot. A tökhéj tehát természetes foszforforrást biztosít, amely elősegíti a különböző növények, köztük a szobanövények, zöldségek, egynyári és évelő növények erős gyökérrendszerét. Az alkalmazás ugyanaz, mint fentebb.

3. A talaj dúsítása és kondicionálása

A sütőtök héja emellett gazdag kulcsfontosságú makro- és mikrotápanyagokban is, a kálium és a foszfor mellett meg kell említeni a magnéziumot is. Ezek a tápanyagok hozzájárulnak a talajprofil dúsításához, ezáltal termékenyebbé és a növények növekedésének kedvezőbbé teszik azt. A tökhéj bomlása javíthatja a talaj fizikai tulajdonságait. A tömörödött, nehezen megmunkálható talajt morzsalékosabb, jobban megmunkálható közeggé alakíthatja át. A tökhéjból származó szerves anyag segít a talajrészecskéket aggregátumokba kötni, javítva ezzel a talaj szerkezetét. A jobb talajszerkezet növeli a pórustér nagyságát, ami jobb levegő- és vízszivárgási arányt eredményez. A talaj dúsításához a tökhéjakat hagyni kell 1-2 napig a napon száradni, amíg törékennyé nem válnak. Ha megszáradtak, turmixgépben vagy konyhai robotgépben meg kell őrölni a héjakat. Az így kapott porból növényenként 2-4 evőkanálnyit kell a talajba keverni 8-10 hetente.

4. Kártevő-riasztás és betegségekkel szembeni ellenálló képesség

A sütőtök héja olyan vegyületeket tartalmaz, mint a cucurbitacin, amelyek természetes riasztóként működhetnek bizonyos kerti kártevőkkel szemben. Ha az ember komposztált tökhéjat helyez a növények töve köré, azzal elriaszthatók az olyan kártevők, mint például a levéltetvek, az uborkabogarak és a tökbogarak, de távol lehet vele tartani a növényektől a hangyákat és a csigákat is. Egyes kertészek emellett úgy vélik, hogy a sütőtökhéjban található cucurbitacin vegyületek hozzájárulhatnak a közeli növények betegségekkel szembeni ellenálló képességéhez.

5. Fenntartható kertészeti gyakorlatok

A tökhéj kerti trágyaként való használata csökkenti a konyhai hulladékot és csökkenti a kémiai műtrágyák szükségességét, elősegítve a környezetbarát kertészeti törekvéseket. A sütőtök héja felhasználható mulcsként, amivel segíteni lehet a talaj nedvességének megtartásában, de a gyomok növekedése is gtátolható ezáltal. Fontos azonban, hogy az ilyen jellegű felhasználás során a tökhéjnak nem szabad érintkeznie a növények szárával, a rothadást elkerülendő. A gerinctelenek közül a földigiliszták azonban kifejezetten szeretik a tökhéjat, így az remek kiegészítője a vermikomposztáló rendszereknek. A tökhéj segítségével kiváló minőségű, tápanyagokban gazdag gilisztaürüléket lehet termelni.

Következtetés

A sütőtökhéj, amelyet az ember gyakran megszokásból a komposztládába, vagy a kukába dob, valójában számos, a növények számára hasznos tápanyagot tartalmaz, ráadásul az egyes kerti kártevők elleni védekezésben is szerepet játszhat. Aki a sütőtök héját beépíti a kertészeti gyakorlataiba, az nemcsak a talaját gazdagítja, hanem egészségesebb növényeknek, nagyobb terméshozamnak és környezettudatosabb kertnek is örülhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?