Itt a megoldás a drága talajjavítók helyett: ez tényleg működhet a kertekben

Itt a megoldás a drága talajjavítók helyett: ez tényleg működhet a kertekben

agrarszektor.hu
A kókuszt bizonyára sokan kedvelik és örömmel fogyasztják valamilyen édesség, sütemény vagy ital formájában. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy nemcsak a konyhában, hanem a kertben is értékes „alapanyag” lehet. Mégpedig azért, mert javítja a talaj állapotát és a termőképességet, növeli a talajlevegőzést és a vízelvezetést is segítheti. Ráadásul egyes gyökérbetegségek ellen is bevethető. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, hogy hogyan és miért érdemes a kapa mellett a kókuszt is megragadni, ha kertészkedésre adjuk a fejünket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár a legtöbben egyszerűen hulladékként néznek a kókuszrostra, de valójában a többi része remekül hasznosítható - írja a balconygardenweb. A kókuszrostot egyébként más iparágak is felhasználják: leggyakrabban erózióvédelmi matracok, hálók és textíliák formájában találkozhatunk vele, de kefék és kötelek gyártásához is ideális. Ahhoz a rostokat kinyerjük, addig kell áztatni a kókuszdió héját, amíg a rostok teljesen elválnak a héjtól. Ezeket a rostokat ráadásul üvegházakban, kertészetekben és palántanevelő telepeken is alkalmazhatják. Most pedig lássuk, milyen további előnyei vannak annak a kókuszrostnak más termőközeggel szemben:

  • gyommag mentes és steril,
  • semleges pH-értéke van, míg például tőzeg savas,
  • jobb nedvességmegtartó és levegőztető képességgel rendelkezik,a tőzeghez képest lassabban bomlik le.
EZ IS ÉRDEKELHET

Ha már felmerült volna bennünk a kérdés, hogy mégis, honnan szerezzünk kókuszrostot, van egy jó hírünk: pillanatok alatt hozzájuthatunk, hiszen számos helyen lehet vásárolni préselve, tégla formában is. Ezeket a téglákat könnyű csomagolni, tárolni és kezelni is. Használat előtt a terméket pedig fel kell oldani. Érdemes tudni, hogy a kókuszrost, szárazon ékezik, amit aztán be kell áztatni a használat előtt, hogy megduzzadjanak. Egy ilyen blokk akár 5 kilós is lehet, így igen nagy mennyiségű ültetőközeget kaphatunk. Az alábbi módon használjuk fel a blokkokat:

  • Vágjunk szét egy téglát, és dobjuk egy nagy vödörbe, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tégla meg tudja magát szívni.
  • Hagyjuk a kókuszrostot egy ideig a vízben állni, hogy meglazuljon és felszívja a vizet.
  • 10-15 perc elteltével keverjük össze, és ha száraznak tűnik, adjunk hozzá még vizet.
  • Néhány perc után keverjük meg. Mindezt addig ismételjük, míg azt nem látjuk, hogy egy laza szerkezetű, nedves kókuszrostot nem kapunk. Ha mindez megvan, már használhatjuk is a kertben!
EZ IS ÉRDEKELHET

Mire használhatjuk a kertben?

A kókuszrost közvetlenül bedolgozható a kerti talajba, ezzel javítva a vízvisszatartást és a levegőztetést. Emellett képes csökkenteni a talajgomba és gyökérbetegségek kockázatát is. Továbbá használható talajtakaróként is a kerti növények körül. Ám nemcsak a kertben, hanem akár cserepes növényeknél is alkalmazhatjuk. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?