UBS: tippek árupiaci rally idején

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban az árupiacokon szinte minden terméknél jelentős áremelkedést tapasztalhattunk, nem csak az időjárás viszontagságai miatt lecsökkent terméshozam, de a feltörekvő piacok egyre nagyobb kereslete miatt is. Szakértők szerint azonban nem a határidős árupiacokon kell bevásárolni, sokkal inkább a nyersanyagárak emelkedése miatt nehéz helyzetbe került cégek részvényeit érdemes shortolni, ha nyereséget akarunk húzni a piaci trendből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az UBS bankcsoport elemzői szerint az árupiacon belül az úgynevezett "soft commodity"-k - melyeket termesztenek és nem bányásznak, úgy mint kakaó, kávé, búza, cukor, kukorica, szója, gyümölcs - legnagyobb felvásárlói szinte biztosan nem ússzák meg az utóbbi idők rekord áremelkedéseit.

Ezen a héten a napraforgó olaj ára két éves csúcsokat döntögetett, míg a cukor 29 éves csúcson áll, de a pamut, illetve a gumi ára is jelentőset emelkedett.

Példaként említi elemzésében a bankház a Goodyear abroncsgyártó vállalatot, melynek részvényei múlt hét óta, mikor a cég bejelentette, hogy nem képes teljes egészében vevőire hárítani a magasabb gumiárakat, 12 százalékot estek.

A pamut árának emelkedése - melynek jegyzése múlt héten, a new yorki tőzsdén rekordot döntött a fontonkénti 139,2 centtel - a ruházati cikkek gyártóinak tesz keresztbe, így ezen cégek részvényeinek shortolása komoly lehetőségeket rejt magában.

Korábban a ruházati cégek nem igazán foglalkoztak a pamut árának emelkedésével, mivel az UBS nyári becslése szerint egy 50 százalékos áremelkedés - mely akkoriban 87 centet jelentett volna fontonként - mindössze 5 százalékos költségemelkedést jelentett volna a cégek számára. Azonban a mostani 130 cent feletti árak már semmiképp sem nevezhetők elviselhetőnek egy ruházati vállalat számára sem.

Az UBS szerint a pamut ármozgásának leginkább kitett cégek közé tartozik például az American Eagle, az Abercrombie & Fitch és a Gap is. Emellett az európai textilgyártókra is rájár a rúd: a Commonwealth Bank of Australia pénzintézet szerint többen közülük már csődvédelmet kértek, a túl magas nyersanyag árakra hivatkozva.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?