Legkorábban jövő évtől kaphatnak vis maior hitelt a károsult gazdák

agrarszektor.hu
Várhatóan a jövő év elejétől nyújthatják be hiteligényeiket a természeti csapásokkal sújtott mezőgazdasági termelők az agrárforgóeszköz vis maior hitelprogramban, amelynek az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. biztosítja a csatlakozó kereskedelmi bankok közreműködésével - olvasható az agromonitoron.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az MFB a 6 milliárd forintban meghatározott kedvezményes hitelkerethez a devizapiacról szerzi be a szükséges euró forrásokat, melyhez az árfolyamkockázat kiküszöbölésére árfolyam-fedezeti megállapodást köt a nemzetgazdasági miniszterrel.

Az MFB az új hitelterméket három havi EURIBOR plusz legfeljebb 5 százalékos éves kamattal hirdeti meg. A kamathoz egyéb közvetlen állami támogatás nem társul.

Nyiri János, az MFB szóvivője az agromonitor.hu-nak elmondta: a konstrukcióban azok az elemi és katasztrófakárt szenvedett mezőgazdasági termelők juthatnak kedvezményes kamatozású forrásokhoz, akik az elháríthatatlan külső okkal (vis maiorral) vagy az agrár-kárenyhítéssel kapcsolatos bejelentéseiket megtették, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) pedig a szakhatósági állásfoglalást megadta, illetve úgynevezett pozitív záradékolást tett.

A szóvivő tájékoztatása szerint az új források legkorábban a jövő év elejétől vehetők majd igénybe. A szóvivő szerint a nagy érdeklődés és az eddigi gyakorlat alapján várható, hogy a jelenlegi MFB-konstrukciókban is részt vevő, nagy országos fiókhálózatú bankok forgalmazzák majd az új hitelterméket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?