Módosul a megújuló energiák támogatása

agrarszektor.hu
Elsősorban a kisméretű és helyi ellátást biztosító, decentralizált megújuló erőműveket szándékozik támogatni a kormány a nemzeti cselekvési terv alapján - tájékoztatta Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az MTI-t.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A klímapolitikáért is felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2020-ig 14,65 százalékra tervezik növelni a megújuló energia arányát a primer energia felhasználásban.

Jelenleg a kötelező átvételi rendszeren (kát) keresztül kapnak támogatást a megújuló energiát hasznosító áramtermelők. A nagy erőművek viszont, amelyek megújuló energiát, például biomasszát használnak, nem elég hatékonyak, mindössze 14-16 százalékos hatásfokkal működnek.

Olajos Péter közlése szerint elsősorban a 20 megawatt alatti, helyi, decentralizált megújuló erőművek termelését támogatnák, mégpedig a kötelező átvételi rendszer átalakításával, amiben az egyik fő szempont a hatékonyság lesz.

A biogáz felhasználásával kapcsolatban a helyettes államtitkár rámutatott, hogy ebben az energiafajtában - éppen a tárolhatósága miatt - még sok lehetőség van. Jó példaként említette, hogy a biogáz- és a földgázipar szereplői megkezdték a tárgyalásokat arról, hogy miként lehetne a biogázt alkalmassá tenni arra, hogy földgázvezetéken szállítsák.

A helyettes államtitkár jó esélyt lát a napelemek elterjedésére is, mivel ezek hatékonysága az elmúlt években növekedett, az áruk viszont rohamosan csökken. Olajos Péter jelezte, hogy távol-keleti befektetőkkel tárgyal magyarországi napelem- gyártásáról, és megjegyezte, hogy a Sanyo cég Dorogon jelentősen bővítette napelem-összeszerelő kapacitásait.

Fontos - mondta Olajos Péter - az innováció a megújuló energiában is. A magyar villamosenergia-rendszer rugalmatlan, így a megújuló energiából nem minden esetben kellene áramot előállítani. Lehetne például a napenergiát hidrogén előállítására használni, amely a gépkocsik meghajtására lenne alkalmas. Az alternatív energia között említette Oláh György felfedezését a metanol felhasználásáról. A Nobel-díjas magyar kémikus vezetésével fejlesztették ki az energiacellát, amely felválthatja a hagyományos energiaforrásokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?