Brutális drágulás: megreguláznák a világ élelmiszerpiacát

agrarszektor.hu
Míg az Európai Bizottság január végi jelentésében még meg sem említette a spekulációt az élelmiszerárak ingadozásának okaként, a G8-G20 elnökségét vivő Franciaország láthatóan mindent megtesz azért, hogy még az idén új alapokra helyezze a világ élelmiszerpiacát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A G8-G20 soros elnöke, Franciaország összehangoltabb élelmiszerpiaci politikát, a spekuláció visszaszorítását s egy hiteles, globális jelzőrendszer kiépítését szeretné elérni. Párizs szerint túl sok kockázatot rejt magában, hogy az energiapiacokhoz hasonlóan az élelmiszerpiacok semmiféle globális szabályozás alá sem esnek, de még a termelési, fogyasztási és tartalékhelyzet pontos nyilvántartása sem megoldott - írja a Világgazdaság.

Az élelmiszerpiac stabilizálása az európai, így a magyar termelőknek is alapvető érdeke. Hazánk az EU soros elnökeként hasonló célokat nevezett meg, a francia politikával nagyban egybevágó magyar elképzelések az elnökség féléves programjában is szerepelnek. A stabilizációs törekvések globális szintre emelését azonban a francia elnökség tudja hatékonyan keresztülvinni.

A cél nem az, hogy megakadályozzák a pénz mezőgazdaságba való áramlását, hanem hogy letörjék a spekuláció árfolyamokra gyakorolt szerepét. A mezőgazdasági termelést ösztönző beruházásoknak ugyanis nagyobb szerepet szánnak. A franciák szerint a távolabbi cél pedig az, hogy a mezőgazdaság többet termeljen helyben, elsősorban a szegény országokban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?