Több, mint 46 milliárdot kapnak az állattartók

agrarszektor.hu
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elbírálta az Állattartó telepek korszerűsítése III. jogcím keretében megvalósuló beruházásokra benyújtott támogatási kérelmeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Március végéig a Vidékfejlesztési Minisztérium több mint 46,2 milliárd forintos támogatást hagyott jóvá 338 beruházáshoz. A támogatási, valamint a forráshiány miatti elutasító határozatokat az MVH április közepéig postázza az érintetteknek.

A támogatott beruházáshoz kapcsolódó első kifizetési kérelem benyújtását a jogszabály határidőhöz köti. Ez alapján legkésőbb a támogatási határozat kézhezvételétől számított 6 hónap elteltét követően elsőként megnyíló kifizetési kérelem benyújtási időszakban kifizetési kérelmet kell beküldeni.

A támogatási határozat kézhezvételétől számított 24 hónapon belül pedig az ügyfél köteles a támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások összegének legalább 50 %-ával elszámolni.

A módosított határidő szerint bejelentett közbeszerzési eljárás lefolytatásának kivételével a kizárólag gépbeszerzést tartalmazó műveletet a támogatási határozat kézhezvételétől számított 2 éven belül, minden egyéb beruházást 3 éven belül meg kell valósítani és a támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások összegének legalább 80 %-át kell teljesíteni.

Amennyiben a fenti rendelkezések valamelyikét a gazdálkodó nem tartja be, az MVH a támogatási határozatot visszavonja és az igénybevett összeget visszaköveteli. Továbbá az érintettek a határozat jogerőre emelkedését követő három évig a 2007-2013-as időszakban az EMVA társfinanszírozásában megvalósuló nem terület- és állatlétszám alapú támogatásokra nem nyújthatnak be támogatási kérelmet, illetve a már benyújtott, de jogerős döntéssel még el nem bírált kérelmüket az MVH-nak el kell utasítania.

Közbeszerzési eljárás indítása esetén 6 hónappal meghosszabbodik a megvalósítási határidő, azonban a jelenlegi szabályozás értelmében kizárólag abban az esetben, ha a közbeszerzési eljárás megindításáról szóló dokumentációt legkésőbb az első kifizetési kérelem beadásával együtt benyújtja a gazdálkodó.

Az állattartó telepek korszerűsítése jogcímben megvalósuló beruházások és az azokhoz kapcsolódó engedélyeztetési eljárások összetettsége és időigénye miatt javasolt a beruházások ütemezésének kialakítása során fokozottan ügyelni a hatályos szabályozás szerinti határidőkre. A tervezés során kiemelten fontos, hogy az utolsó kifizetési kérelmet legkésőbb a művelet megvalósulását követő egy éven belül megnyíló kifizetési kérelem benyújtási időszakban lehet előterjeszteni, legkésőbb 2015. január 31-ig.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03