Növénybiztosítás: 30-60 napra fizethetnek

agrarszektor.hu
Bejelentéstől számítva általában 30-60 nap alatt térítik meg a biztosítók a természeti csapások miatti veszteségeket a növénybiztosítást kötött gazdálkodóknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A káreseményről érdemes minél hamarabb értesíteni a biztosítókat, kárfelméréskor pediga helyszínen tartózkodni, hogy a kárszakértők a veszteségekről minél pontosabb képet tárhassanak fel.

A termelők jóval hamarabb juthatnak kártérítéshez a bonyolult és kiszámíthatatlan forrásokkal működő nemzeti agrár-kárenyhítési alap kifizetéseihez képest, mivel ez utóbbi a mostani károkra várhatóan csak a jövő évben folyósíthat kompenzációt. Szakértők szerint a gazdálkodók természeti csapásokkal szembeni kiszolgáltatottságát jelentősen csökkentené, ha a növénybiztosítási díjakhoz támogatást nyújtana az állam.

Ma négy társaság, az Allianz Hungária, a Generali-Providencia, a Groupama Garancia és a K&H foglalkozik növénybiztosításokkal. A társaságok jég-, vihar-, tűz- és fagykárokra kötnek biztosításokat, míg az aszály és a belvíz ellen továbbra sem lehet ily módon védekezni.

A kárbejelentéseket telefonon, faxon, személyesen, postai úton, illetve az utóbbi időben már e-mailben is elfogadják a biztosítók- közölte az Agromonitor.hu-nak Schmidt Ákos, a riskonline.hu biztosítási portált működtető Európa Tender Kft. ügyvezető igazgatója.

A felvett helyszíni jegyzőkönyvek alapján a biztosítók megvizsgálják, hogy a növénybiztosítások kiterjednek-e a bekövetkezett káreseményekre, illetve a konkrét esetekre milyen kárrendezési limitek vonatkoznak. Ha a társaságok mindent rendben találnak, a kárt körülbelül 15 napos fizetési határidővel megtérítik, így az egész folyamat a bejelentéstől számított 30-60 napig tarthat.

A termelőknek a növénybiztosítások megkötésénél azt kell eldönteniük, hogy a biztosítási díjakat ki tudják-e gazdálkodni vagy sem. A fagykárokra szóló biztosítási díjak a szántóföldi növénytermelésben ma 1,1-5 százalék között mozognak, a gyümölcsösökre és a szőlőültetvényekre viszont a biztosítók komolyabb díjakat kérnek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?