Felügyeleti adót vetnek ki az élelmiszeripari cégekre

agrarszektor.hu
Bevezetésre kerül a felügyeleti díj: a közeljövőben - a kormány által nemrég benyújtott sürgősségi javaslat elfogadását követően - százmilliókat fizethetnek az agrár- és élelmiszeripari cégek a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A költségvetési törvénymódosítást tartalmazó salátatörvény-javaslat egy passzusa szerint jövőre az élelmiszergyártóknak az adóbevalláshoz kapcsolódóan, két részletben a nettó árbevételük egy ezrelékét kell kifizetni az MGSZH számára. A beszedett felügyeleti díjat az MGSZH élelmiszerlánc-felügyeleti vizsgálatokra fordítaná, 10 százalékát pedig egyéb, egyelőre nem meghatározott fejlesztésekre költené.

A beterjesztő Nemzetgazdasági Minisztérium indoka, hogy a jelenleg működő vizsgálati rendszer nem megfelelő, ugyanis az ellenőrzésekre való növekvő igény mellett az MGSZH költségvetési forrása (díjakból, bírságokból) nem emelkedett hat éve, a támogatások pedig csökkentek.

NGM szerint más országok tapasztalatai illetve a közösségi agrárpolitikai iránymutatások szerint a leghatékonyabb, ha az állami források mellett az élelmiszerlánc-szereplői maguk is finanszírozzák az ellenőrzést. Egyelőre úgy tudni, az NGM nem egyeztette a javaslatot az iparág szereplőivel, hiszen eddig csak az Országgyűlés honlapjára került fel az új adó híre - számol be a nol.hu.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?