Túl alacsony a Duna - nehezedik a kereskedelmi hajózás

agrarszektor.hu
A Duna jelenlegi rendkívül alacsony vízállását megsínyli a gazdaság, hiszen ellehetetleníti a kereskedelmi hajózást, így szükségessé vált a víziútvonalak karbantartása - nyilatkozta a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szalma Botond elmondta, a fővárosban csupán 92 centiméteres a vízállás, holott egy teherhajónak 200 centiméter feletti vízszint lenne a megfelelő. További gondot jelent, hogy a Gellért-hegynél található Ínség-szikla is kilátszik a vízből, ez a helyzet pedig óriási károkat okoz a kereskedelmi hajózásnak, ezáltal a mezőgazdaságnak és az iparnak is.

Az apály miatt jelenleg egy 1500 tonna hordképességű hajó mindössze 400 tonnát tud szállítani, miközben a költségek ugyanakkorák, az üzemanyagárak emelkednek, így egy-egy hajóúttal csak veszteségeket termelnek. A téli időjárás miatt pedig mindössze két hét maradt a vízi közlekedés és szállítmányozás lebonyolítására.
A legfőbb gond Szalma szerint az, hogy a hajózási útvonalakat nem tartják megfelelőképpen karban, ezért a MAHOSZ a Duna medrének kotrását sürgeti.

A hajók az ISD Portolan Kft. kikötő-igazgatója, Szabó Gyula elmondása szerint csak alacsony merüléssel, csökkentett terheléssel, a kisvízi felár miatt pedig drágábban tudnak szállítani.

Az MTI információi szerint a kialakult helyzet a szállítmányok vasútra, közútra való átcsoportosítása miatt egyelőre nem veszélyezteti az ISD Dunaferr kokszolóművének ellátását - írja a Hvg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?