Még 2,6 milliárd forint a sertéstartóknak

agrarszektor.hu
A jövő évi költségvetésből 2,6 milliárd többlettámogatást nyújt a kormány a sertéságazat erősítésére - jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Magyar Állattenyésztők Szövetségének küldöttközgyűlésén Herceghalomban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A forrásra azért van szükség, mert a 2002-ben még 6 milliót meghaladó sertéslétszám napjainkra a 3 milliót is alig éri el.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elkészítette a sertéságazat helyzetét javító intézkedési tervet, melynek fő célja, hogy néhány éven belül 6 millióra emelkedjen az országban a sertések száma. Az átfogó program foglalkozik a feketegazdaság visszaszorításával, a termeléssel, az integrációval, a bérhizlalással, a kutatás-fejlesztéssel, és szaktanácsadással, a forgóeszköz-finanszírozással és a marketing tevékenységgel is- tette hozzá Czerván György.

Az államtitkár ismertette az állattenyésztési ágazatnak nyújtott forrásokat: a 2013-ban megszűnő top-up (nemzeti kiegészítő támogatások) pótlására már az idén elindult a kérődző szerkezetátalakítási program, melyet a juh és húsmarha-tartók vehetnek igénybe. A rendelkezésre álló keret évi 44,5 millió euró, közel 13 milliárd forint.

Czerván György hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a kormány döntésével tenyészállat vásárlására is fordíthatóak az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram forrásai. A kormány célja, hogy megerősítse az állattenyésztési ágazatot, ezért kezdeményezte a forgóeszköz hitelprogram kiterjesztését tenyészállatok vásárlásra is.

A VM folytatja a különleges tejtámogatási programot évi közel 13 milliárd forintos kerettel, és a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatást évi 8,7 milliárd forinttal, öt éven keresztül.

A tárca már kezdeményezte Brüsszelben, hogy a szélsőséges időjárás miatt károsult termelők mielőbb megkaphassák az egységes területalapú támogatások (SAPS) és a különleges tejtámogatások előlegét.

Czerván György kiemelte, hogy hamarosan 40 milliárd forint értékben pályázatot írnak ki az állattartó telepek korszerűsítésére, és támogatásra számíthatnak a génmegőrzés érdekében őshonos állatokat tartó gazdálkodók is.

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58