Számítógéppel segíti a kormány a gazdákat

agrarszektor.hu
Indul a GAZDANet program, szeptemberben a kistermelők 3,3 milliárd forint értékben pályázhatnak számítógépekre. A támogatás mértéke az elszámolható kiadások 40 százaléka, fiatal gazdák esetében 50 százalék.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Indul a GAZDANet program, 3,3 milliárd forint értékben pályázhatnak a kistermelők szeptember 1. és 30. között a munkájukat, gazdálkodásukat segítő számítógépre, jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón. Egy jelentkező maximum 90 ezer forint támogatást kaphat.

Az előzetes számítások szerint 35 ezer gazda élhet a szóban forgó lehetőséggel. A támogatás mértéke az elszámolható kiadások 40 százaléka, fiatal - azaz 40 év alatti - gazdák esetében 50 százalék. A pályázatot a 0-4 EUME (Európai Mértékegység - a gazdaság ökonómiai méretét az üzem potenciális jövedelemtermelő kapacitása alapján meghatározó uniós mérőszám) gazdaságméretű kistermelőknek írják ki.

A pályázaton nyertes gazdálkodók legkésőbb ez év december 15-ig megkapják a támogatási határozatokat. A gazdáknak a megvásárolt számítógépet 5 évig üzemeltetniük kell. A gazdálkodókat nemcsak a számítógép megvételének lehetőségével, hanem a működtetést segítő szolgáltatási csomaggal is támogatják.

Vályi-Nagy Vilmos (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium), a kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a számítógépek működését úgynevezett nyílt forráskódú programokra alapozzák, a működtetéshez pedig öt évig biztosítják az ingyenes háttértámogatást. A helyettes államtitkár szerint a GAZDANet program elindítása növeli majd Magyarországon a digitális írástudók számát. Ezzel a képességgel most az emberek mintegy fele rendelkezik, tette hozzá Vályi. A GAZDANet program számítógépeit közbeszerzési eljárás keretében veszik majd meg.

Az igényelt gépeket a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) munkatársai legkésőbb 2013. március 31-ig adják át a nyertes pályázóknak. A GAZDANet programban résztvevő gazdálkodókat egy honlap is segíti az eligazodásban: www.gazdanet.eu.

(forrás: Vidékfejlesztési Minisztréium sajtóirodáj)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?