Vége a jogtalan támogatások behajthatatlanságának

agrarszektor.hu
Közigazgatási kitétel kerül a jövőben a támogatási szerződésekbe a Kúria javaslata alapján, így elkerülhető lesz, hogy a bírósági hatáskör megállapításának problémái miatt szűnjenek meg a jogtalanul kapott, vagy felhasznált támogatások visszafizetését célzó eljárások.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Napi Gazdaság cikke szerint az elmúlt években számos olyan ügy került a másodfokú bíróságok elé, ahol első körben azt kellett tisztázni: polgári vagy közigazgatási ügyről van-e egyáltalán szó a jogtalanul igénybe vett támogatások visszaszerzésénél. Több ügy is megszűnt, mások függőben maradtak, mert a bíróságok úgy látták, nem az ő hatáskörükbe tartozik. A Kúria joggyakorlat-elemző csoportot hozott létre, amely az idén tavasztól fogva több száz ügyet tekintett át, s megpróbálta azokat közös nevezőre hozni.
Kézenfekvő feltevés volt, hogy az ügyeket közigazgatási eljárások közé kell sorolni, a különféle támogatási szerződések miatt, ám ezek rendkívül bonyolult, polgári perrendtartásos szerződések voltak. A közigazgatási ügyek kiindulópontja azonban egy közigazgatási szerv által hozott határozat, ami ezeknél hiányzik, így maga az eljárás indításának jogalapja is kérdéses − nincs betartató hatóság. Az így keletkezett rés miatt nem volt érvényesíthető az a közpénzügyi igény, hogy a jogtalanul igénybe vett támogatást vissza kell vonni, vagyis ha valaki nem akarta visszaadni a jogtalanul kapott, felhasznált támogatást, nem biztos hogy azt be lehetett rajta hajtani. Kiss Gábor bíró szerint nincs szó milliárdos tételek elúszásáról, a vizsgált ügyek között nem volt jelentős nagyságrendű.

Uniós támogatásoknál például nem is jellemző a pereskedés: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) adatai szerint a mostani ciklusban mindössze öt ügy került a bíróság elé, összességében is csak 900 vitás eset volt − a Kúria még az első programozási időszak tapasztalatait elemezte. Az NFÜ a peres eljárások elindítása előtt is tehet lépéseket a pénzek visszaszedésére. A támogatást le lehet vonni egy későbbi számlából, a támogatott önként visszafizetheti a vitatott összeget, az ügynökség érvényesíthet inkasszót, de lehívhat bankgaranciát is, illetve adott összeg felett jelzálogjogot is bejegyeztethet. A Kúria szerint az ilyen típusú ügyek a jövőben a polgári bírósághoz tartoznak − mondta Kalas Tibor, a Közigazgatási és Munkaügyi Kollégium vezetője. Ez alól kivételt jelentenek az agrártámogatások, mert ott a speciális jogszabály szerint egyértelműen közigazgatási ügyről van szó. Érdemes lenne a kollégiumvezető szerint egységesíteni ezt a rendszert. Vagyis egy támogatás megítélésekor hatósági szerződést volna célszerű kötni, így egységesen közigazgatási eljárásként lehetne ezeket kezelni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?