Március közepén tárgyalják újra az áfacsökkentést

agrarszektor.hu
Czerván György szerint márciusban kerülhet ismét napirendre az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, ekkor terjeszti be ugyanis közös javaslatát a témában a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára felhívta a figyelmet, hogy az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése folyamatosan napirenden van, de az áfa mérséklését a költségvetési mozgástér eddig még nem tette lehetővé, mivel a 3 százalék alatti költségvetési hiány prioritást élvez. Március közepére azonban a VM egy esetleges élelmiszer-áfacsökkentés lehetőségéről ismét előterjesztést készít a kormánynak, mely az ország anyagi lehetőségeinek függvényében dönt majd.

A vidékfejlesztési tárca ez ügyben különböző szakmai számításokat végez, de a csökkentés lehetőségeinek konkrétumairól az államtitkár nem beszélt, mondván, hogy az előterjesztésről majd a kormány dönt a mozgástér függvényében. A sajtóban eddig megjelent találgatásokat, hogy mely árucsoportokat érinthetné az áfacsökkentés, az államtitkár nem kommentálta. Utalt ugyanakkor arra, hogy a vidékfejlesztési tárca az előterjesztés kidolgozásakor minden eddigi szakmai javaslatot figyelembe vesz. Emlékeztetett arra, hogy az esetleges élelmiszer-áfacsökkentés a feketegazdaság fehérítéséhez is jelentős mértékben hozzájárulhat. Jó példaként említette az e területen már meghozott tárcaintézkedések közül az olajos növények fordított áfájának bevezetését, amelynek tapasztalatai kedvezőek. Hozzátette: áprilistól ezt bevezetik az élősertésre, a félsertésre, valamint a takarmányok esetében is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?