Ezt mindenki megeszi - Dől a veszélyes szója az országba

agrarszektor.hu
A GMO-mentes magyar szója menthetne meg bennünket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagyon sok, évente legalább 500-600 ezer tonna olyan külföldi szójadara érkezik az országba, amely genetikailag módosított (GMO) növényekből készül. Miközben már az Alkotmány is deklarálja a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státusát, a behozott GMO-szója az állati termékeken keresztül bekerül az élelmiszerekbe. Egyes elképzelések szerint ugyanakkor a hazai GMO-mentes szójatermelés rövid időn belül megháromszorozódhat, így az import jelentős részét ki lehetne váltani. Kérdés, hogy a takarmányipar és az állattenyésztés meg tudná-e fizetni a jóval drágább GMO-mentes szójákat.

Legfeljebb a hazai köztermesztésben valósítható meg a genetikailag módosított szervezetektől mentes mezőgazdaságról szóló, Alkotmányban is rögzített cél, mert agrárgazdasági alapanyagként nagy mennyiségű GMO-s termék érkezik a magyar piacra. Ilyen az állattenyésztésben felhasznált szójadara is, amely a takarmányozáson keresztül bejut a haszonállatok szervezetébe, így az azokból készült élelmiszeripari termékekbe is.

A világpiacon már szinte minden GMO-s

A gondot ma az okozza, hogy a világpiacról - elsősorban Argentínából, Brazíliából és az USA-ból - beszerezhető szójadara 80 százaléka GMO-s, miközben az EU, azon belül pedig Magyarország mindenképpen szójaimportra szorul. Az unió éves szinten mintegy 30 millió tonna szójadarát importál, amelyből 6-12 millió tonna lehet GMO-mentes, a többi GMO-s. A GMO-s- szója elterjedtségét növeli, hogy jóval olcsóbb a GMO-mentes tételekhez képest.

A magyar szójadara-behozatal a hivatalos statisztikák szerint évi 660 ezer tonnát tesz ki, bár - vélik szakértők - ez ma inkább az 500 ezer tonnához közelíthet, mivel az állatállomány csökken. Emellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közelmúltbeli leleplezései is igazolták, hogy egyes áfacsalók papíron a szójatételeket is utaztatgatják a határokon.

Nálunk nem rosszak a feltételek, de elsorvadtak a programok

Nálunk megvannak a lehetőségek ahhoz, hogy a zömmel GMO-s import jelentős részét GMO-mentes hazai szójával váltsuk ki, mert Magyarország a "gazdaságos európai szójatermelési övezet" északi határán helyezkedik el. A korábbi fehérjeprogramok kifulladásával azonban a hazai szójaterület mára 70 ezer hektárról 35-40 ezer hektárra csökkent, miközben az itthon megtermelt, teljes egészében GMO-mentes szójamennyiség is többnyire más uniós tagországokban - leginkább Ausztriában, Németországban, Svédországban és Franciaországban - kerül a piacra.

Ennek oka, hogy a GMO-mentes szóját ma tonnánként 40-100 eurós felárral lehet értékesíteni, és ezt a hazai állattenyésztők - főként a baromfi- és a sertéstartók - a takarmányokban nem tudják megfizetni. (Az állatok fehérjeforrásul szolgáló szója kihagyására vagy általános helyettesítésére nincs lehetőség, mert ez drasztikus hatékonyság-csökkenést és komoly veszteségeket okozna az állattenyésztésben. Mai árakon pedig nyolcmilliárd forint többletköltséget jelente, ha az állattartók a GMO-s szójákat mindenhol GMO-mentesekkel váltanák fel).

A mai elképzelések szerint hosszabb távon lenne esély arra, hogy a szójaterület a jelenlegi két-háromszorosára, vagyis akár százezer hektárra, a GMO-mentes össztermés pedig 300 ezer tonnára nőjön - hangzott el egy szakmai konferencián. Az elmúlt években a hazai szóját 110-120 ezer forintos tonnánkénti áron lehetett eladni, így 2,5 tonnás termésátlag mellett hektáronként mintegy 300 ezer forint árbevételt hozott, és ez a relatíve alacsony költségszint mellett tisztességes termelői jövedelmet garantálhatott.

Sok gazdálkodó macerásnak tartja

A gazdálkodók többsége a szójatermelést ma mégis "macerásnak" tartja - fogalmazott Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Szerinte "senki sem ellensége önmagának, hogy kétszer annyi feladatot vállaljon, aztán vagy bukjon, vagy nem". Ennek tudható be, hogy a hazai szójaterület csak 40 ezer hektárt tesz ki, míg például a takarmánykukoricáé több mint egymilliót. Az elnök szerint a szójatermelés megfelelő programokkal perspektivikus lehet, de ma sok helyen "az agrár-környezetgazdálkodási (akg) program többlettámogatásai jelentik a kényszerítő erőt" ahhoz, hogy a gazdák szóját vessenek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium termeléshez kötött, célzott támogatásokkal kívánja ösztönözni a hazai szójatermelést a 2014-2020. közötti új uniós költségvetési ciklusban - jelentette be Feldman Zsolt, a tárca helyettes államtitkára. Erre lehetőséget nyújt, hogy az új Közös Agrárpolitikán (KAP) belüli, 1,27 milliárd eurós éves magyar közvetlen kifizetési keret 2 százalékát kifejezetten fehérjeprogramokra lehet fordítani.

Meg kell győzni a fogyasztókat is

Ez azonban önmagában még kevés lehet, mert azt is el kellene érni, hogy a takarmányipar és az állattenyésztés a drágább hazai GMO-mentes szóját meg tudja venni, vagyis a termelők a szóját ne külföldön adják el. Ennek egyik eszköze lehet egy minőségbiztosításon alapuló védjegyes rendszer, amellyel a helyettes államtitkár szerint meg lehetne győzni a fogyasztókat, hogy a GMO-mentes magyar szóját tartalmazó termékeket válasszák.

A Duna térség GMO-mentes szójatermelésének növelése érdekében nemrég nemzetközi Duna-Szója Szövetség alakult, amelynek egyezményét Magyarország is aláírta. Ennek nyomán jött létre a GMO-mentes hazai szójatermelés bővítéséért lobbizó Magyar Szója Nonprofit Kft., amely most a szakmaközi szervezetté válást tűzte céljául.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?