Szeretnek minket az istenek - Idén is rekordtermésre számíthatunk

agrarszektor.hu
A Nemzetközi Gabonatanács (International Grains Council, IGC) közzétette július hónapra vonatkozó beszámolóját. A következő szezonra jósolt magas terméskilátásoknak, továbbá a valószínűsíthetően éleződő exportversenynek köszönhetően tovább fokozódott a nyomás a gabona és olajos magvak piacán. Leginkább a kukorica és szója mélyrepülésének köszönhető, hogy a szervezet vonatkozó mutatója (GOI) 6%-os gyengülést jelez a június végi értékhez képest. Habár a búza és az árpa árfolyama is határozottan gyengült, a korábban betárolt rizskészletek összességében valamelyest ellensúlyozni tudták a terményértékekre aktuálisan jellemző negatív folyamatokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A várakozásoknak megfelelően idén rekordmennyiségű terményt takaríthatnak be a világ szántóföldjeiről, az Nemzetközi Gabonatanács előrejelzése szerint 1982 millió tonnát. A 2014/15-re jósolt globális gabona összetermés (étkezési és takarmányozási célú) jelenleg 1959 millió tonnára rúg, mintegy 10 millió tonnával meghaladva az egy hónappal ezelőtt előrevetített mennyiséget. A világszinten növekvő felhasználásban meghatározó szerepet játszik az étkezési célú gabona iránt fokozódó kereslet, idén jellemzően az uniós tagországokból, ahol a termésminőséget kedvezőtlenül befolyásolta a csapadék időbeni eloszlása. A kínálat szempontjából meghatározó amerikai kukorica és Oroszországban realizálódó búza többlettermés így biztosan vevőre talál majd, a 419 millió tonnás, 15 éves csúcsra érő betárolás ugyanakkor azt jelzi, hogy várhatóan jövőre sem fognak elszállni a terményárak.

Az USA csökkenő kibocsájtásának köszönhetően várhatóan a globális termésmennyiség is némileg (1%-kal) zsugorodik majd. A kilátások - elsősorban a várakozásoknál kedvezőbb orosz és ukrán téli aratási eredményeknek köszönhetően - mégis 3 millió tonnával felülmúlják a júniusi előrejelzéseket.
A búza iránti kereslet növekedését elsősorban a bővülő étkezési célú felhasználás okozza. Az előrejelzések Dél-Ázsiából és az afrikai kontinens területéről is bővülő igényekről tanúskodnak. Az Európai Unióban megugró takarmánybúza felhasználással párhuzamosan globális szinten is növekedés tapasztalható.


A bőséges termésmennyiségnek köszönhetően az IGC GOI búzára vonatkoztatott indexe 6%-ot vesztett értékéből, bár egyes termőterületeken bekövetkező minőségromlás miatti aggodalmak a magas minőségű búza árát viszonylagosan magasan tartják. Az északi féltekén, leginkább az USA-ban kialakult nedves, kukorica fejlődésének kedvező termesztési körülményeknek köszönhetően az IGC globális kukoricatermésre vonatkozó korábbi előrejelzését 2014-/2015 évre mintegy 6 millió tonnával felfelé korrigálta, a volumen így már csak alig maradhat majd el az idei év rekordmennyiségétől. A hús iránti kereslet növekedése, a magas kínálattal párosuló alacsony árak mind az ipari, mind a takarmányozási, mind az étkezési célú felhasználást rekordközeli szintekre emelhetik. A tengeri árfolyama folytatta mélyrepülését, júliusban négy éves mélypontot elérve. Az IGC GOI kukorica indexe egy hónap alatt 9%-ot esett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?