Agrárinnovációs világkongresszus Debrecenben

agrarszektor.hu
A világ 37 országából érkezett több mint 250 szakember részvételével a Debreceni Egyetemen (DE) hétfőn megkezdődött az Európai Agronómiai Társaság 13. kongresszusa.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ESA a növénytermesztési és a hozzá kapcsolódó tudományokkal, így a talajtan, klimatológia, nemesítés, biotechnológia, növényi modellezés stb. foglalkozó olyan nemzetközi szervezet, amely nemcsak európai, hanem más földrészeken található országok kutatóit, egyetemi oktatóit, gyakorlati szakembereit integrálja - jelezte Pepó Péter, az ESA elnöke, a DE mezőgazdaság-, élelmiszer-tudományi és környezet-gazdálkodási karának professzora.

Szépe Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője a kongresszust megnyitó előadásában a nemzetgazdaság hajtómotorjának nevezte a magyar agrárgazdaságot, amely tavaly a nemzeti össztermék 4,8 százalékát állította elő. "A mezőgazdaság stratégiai ágazat, a magyar gazdaság egyik kitörési pontja" - mondta a szakember, központi kérdésnek nevezve a kutatást, az innovációt.

Szépe Ferenc emlékeztetett rá: 2013-ban a tárca azt a feladatot kapta a kormánytól, hogy egységesítsék, ezáltal tegyék hatékonyabbá az agrárkutatások korábban elaprózott, széttagolt rendszerét. Ennek megfelelően ez év január elsejétől megalakult a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs központ, amely 300 kutatónak és 200 folyamatban lévő projektnek jelent biztos hátteret - tette hozzá.

A közel egyhetes debreceni kongresszusra előadók és résztvevők érkeznek az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, Új-Zélandról, afrikai országokból, azonban a legjelentősebb számban az európai országok, így Franciaország, Spanyolország, Németország, Írország, Olaszország, Lengyelország kutatói képviseltetik magukat - sorolta Pepó Péter az MTI érdeklődésére.

A kongresszus számos vonatkozásban különleges szakmai értéket képvisel. A 20 tagú tudományos rendező bizottság olyan tudományos programot állított össze, amely új struktúrában tárgyalja a növénytermesztési kutatások legújabb nemzetközi eredményeit - tette hozzá az ESA elnöke. Tájékoztatása szerint a plenáris előadások elsősorban az agronómiailag, biológiailag hatékony, ökonómiailag versenyképes és környezetbarát, fenntartható növénytermesztés meghatározó területeit érintik. A kutatási eredmények részletes, interdiszciplináris bemutatására a 8 szekció 50 előadásában, valamint 200 poszteren nyílik lehetőség.

Teljesen új területet mutatnak be abban a szekcióban, amely a kutatási eredmények innovációjával, valamint a privát- és közszféra kutatási együttműködési lehetőségeivel és eredményeivel foglalkozik - mondta Pepó Péter. Megjegyezte: a résztvevők az Európában is különleges, számos vonatkozásban egyedülálló egyetemi, látóképi tartamkísérletekkel is megismerkednek. A kongresszus programjának szerves részét képzi az a tanulmányút, amelyen a résztvevők az UNESCO világörökségeként számon tartott hortobágyi pusztáról, annak állatvilágáról, valamint a Tokaji borvidék termesztés-technológiájáról és borairól kapnak részletes ismertetőt.

A kongresszus keretében workshopokon az Elsevier Kiadó által szervezett nemzetközi publikálási lehetőségekkel, a Debreceni Egyetemen kidolgozott komplex öntözési rendszerrel, valamint a közép-kelet-európai országok növénytermesztési kutatásainak, együttműködési lehetőségeinek a kérdésével is foglalkoznak kutatók - közölte Pepó Péter professzor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?