Még mindig van feljebb: soha nem termett ennyi búza a világon

agrarszektor.hu
A Nemzetközi Gabonatanács (International Grains Council, IGC) legfrissebb becslései szerint idén ismét rekordokat dönthet a világ gabonatermése. A nemzetközi szervezet szeptemberi jelentésében a globális gabona össztermésre vonatkozó várakozásait az előző havihoz képest 8 millió tonnával felfelé korrigálta, 1983 millió tonnára becsülve a világon összesen betakarított gabona mennyiségét. Az IGC a globális gabonakészletet jelenleg 429m tonnára teszi, amely 3 millió tonnával haladja meg az előző havi várakozásokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legfrissebb adatok alapján tehát úgy tűnik, hogy az idei globális gabonatermés alig - mindössze 10 millió tonnával - maradhat el a tavalyi év rekordjától. A betakarított búza mennyisége minden eddigi csúcsot megdönthet. Bár a főbb gabonaexportőr országok közül Észak-Amerikában, Ausztráliában és Kelet-Ázsiában a korábbi várakozásoknál némileg alacsonyabb volumeneket valószínűsítenek, az európai és a fekete-tengeri térség kiváló termése bőven kompenzálja majd a kieső mennyiségeket.

Az Európai Unióban, Oroszországban és az Egyesült Államokban várt rendkívül jó termés a kukoricára vonatkozó termésvárakozásokat ugyancsak a tavalyi rekord közelébe repítheti. Az világ egyik legnagyobb fogyasztójának számító Kínában ugyanakkor a rendkívül aszályos időjárás miatt öt év óta először a termésmennyiség csökkenésére számítanak. A kukorica árfolyamára így is erős nyomás nehezedik, öt hónapos csökkenés után az IGC GOI kukorica alindexe négy éves mélypontra zuhant.

A nemzetközi szervezet várakozásai szerint ezzel párhuzamosan a globális gabonafelhasználás a tavalyi évhez képest 2%-os ütemben növekedhet. Ez elsősorban a kukoricafelhasználás növekedésének köszönhető, de emellett más takarmánynövények iránt is megnőhet a kereslet. Az idei szezonban több jelentős gabonaexportőr országban tapasztalható kedvezőtlen időjárás miatt növekszik a takarmánybúza-kínálat, ami erős versenyt támaszthat a tengerinek.

A kiváló amerikai és brazil termésnek köszönhetően a világ szójatermése is csúcsot dönthet, elérve a 310 millió tonnát, mintegy 10%-kal meghaladva a tavalyi termésmennyiségeket. A rizsre, illetve az olajosmagvakra vonatkozó várakozások ugyancsak nagyon kedvezőek, ami rendkívüli nyomást gyakorol a világpiaci árakra. Az IGC Grains and Oilseeds Index (GOI) mintegy 7%-ot esett előző havi értékéhez képest, elsősorban a kukorica és az olajosmag-árfolyamok mélyrepülésének köszönhetően.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?