Nem várt fordulat! - Elmaradt a piaci hisztéria

agrarszektor.hu
Bár sokan piaci hisztéria kitörésétől tartottak, nem rengette meg a nemzetközi tőzsdéket, hogy Oroszország februártól önkorlátozó exportvámot vezetett be saját búzakivitelére. Az intézkedés ellenére az valószínűsíthető, hogy Oroszország összesen legalább 21 millió tonna búzát értékesít a júniusig tartó mostani gabonaszezonban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előzetes várakozásokkal ellentétben egyáltalán nem tört ki hisztéria a nemzetközi gabonatőzsdéken annak nyomán, hogy Oroszország februártól önkorlátozó exportvámot vezetett be saját búzakivitelére. Az exportvám a tonnánkénti érték 15%-át teszi ki, de mindenképpen el kell érnie a 35 euró/ tonnát.

Moszkva az intézedéssel be akarja biztosítani a gabonaellátást az Oroszországgal szembeni, korábban bevezett gazdasági szankciók, illetve a válaszul életbe léptetett orosz élelmiszerembargó közepette is. Magyar megfigyelők szerint az orosz kormány már a februári exportvám-bevezetés előtt is igyekezett lassítani a gabonakivitelt, de a kereskedők korábban jelentős mennyiségű áru exportjára kötöttek szerződéseket, sok terményt pedig ténylegesen ki is szállítottak. Ez lehet az oka annak is, hogy a nemzetközi piacokról most nem hiányzik az orosz búza, így a kínálatcsökkenéstől vagy áremelkedéstől tartó tőzsdei pánik is elmaradt - vélik elemzők. 

Az exportkorlátozó rendelet hatályba lépése előtt, 2014. július és 2015. január között Oroszország már 18,5 millió tonna búzát exportált, míg az ezt megelőző szezonban e mennyiség csak 12,6 millió tonna volt - erősítette meg a SovEcon mezőgazdasági tanácsadó cég is. A korlátozások ellenére 2015. júniusáig várhatóan további 2 millió tonna orosz búza kerül exportra, mivel a kereskedőknek teljesíteniük kell érvényes megállapodásaikat.

Az idei januári orosz búzaexport ráadásul rekordot ért el az előző évek hasonló időszakához képest, ami betudható annak is, hogy a kereskedők a kilátásba helyezett szigorítások hírére még inkább fokozták kiszállításaikat, számítva arra, hogy az exportnehezítő intézkedés februártól ténylegesen életbe lép.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?