Ebből lehet jó kenyér - Óriási változás egy év alatt

agrarszektor.hu
Hatalmasat változott egy év alatt a hazai búzapiac az időjárás miatt. Míg tavaly a sok csapadék hatására 65-70 százalékban takarmánybúza termett és az étkezési minőség csak 30-35 százalékot tett ki, addig az idei szárazabb viszonyok között éppen megfordult az arány. A belföldi terményárak azonban alapvetően nem az itteni terméseredményektől, hanem a nemzetközi tőzsdéktől függnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rendkívüli helyzet alakult ki tavaly a hazai búzapiacon annak nyomán, hogy a sokszor özönvízszerű nyári felhőszakadások valósággal "kilúgozták" a búzát. Ennek volt köszönhető, hogy a mintegy 5,2 millió tonnás múlt évi össztermés 60-65 százaléka takarmányminőségű lett, míg az étkezési búza mennyisége csak 30-35 százalékot tett ki. A malmok mintegy 1,2 millió tonnás éves őrlési szükséglete így is megtermett, de iparági vélemények szerint a nagy verseny miatt nem zárható ki, hogy esetenként olcsóbb takarmánybúzából készült, rosszabb beltartalmú lisztek is kereskedelmi forgalomba kerülhettek.

Az idén ugyanakkor teljesen más a helyzet, mert a szárazra fordult időjárás kedvezett a minőségnek. Az is jó hír, hogy a gazdálkodók több búzát arattak le az előzetesen várt 4,6-4,7 millió tonnánál, és a betakarított mennyiség - hasonlóan a tavalyihoz - elérthette az 5,2 millió tonnát. Az igazi látványos változás azonban a minőségben mutatkozik meg, mivel a malmi búza aránya most megközelíti a 70 százalékot, míg a takarmánybúzáé 30 százalék körül mozog.

Az állattenyésztőknek nem kell aggódniuk a mennyiségi csökkenés miatt, mivel az éves takarmánybúza-igény 700-800 ezer tonnára tehető, és még tavalyi készletek is vannak a raktárakban, ráadásul a takarmánybúza kukoricával is helyettesíthető. Bár a 41-42 ezer forint közötti tonnánkénti mai fizikai piaci árak valamennyivel magasabbak a 40 ezer forint alatti tavalyi indulóáraknál, a mai árviszonyok ágazati előrejelzések szerint stabilnak tűnnek, így rövidtávon jelentősebb ármozgás nem várható.

Bár a hazai árakat a minőség is befolyásolja, az árváltozásokat alapvetően a nemzetközi tőzsdei események határozzák meg. Ez összefügg azzal is, hogy a magyar búzatermés jelentős részét az exportpiacokon kell elhelyezni. Az éves belföldi búzaigény ugyanis 2,3-2,4 millió tonnára tehető, így az idei termésből is több mint 2,5 millió tonna mehet exportra.

A nemzetközi piaci helyzettel magyarázható, hogy tavaly a malmi búza szezon kezdeti ára tonnánként 41-43 ezer forint közé esett, holott akkor e minőségből jóval kevesebb termett. Most viszont a jobb termés ellenére a tonnánkénti árak 44-48 ezer forint között mozognak, és piaci szakértők egyelőre ezzel az árszinttel számolnak a továbbiakban is, míg a tavaly betakarított malmi búza tonnénkénti árai a szezon közepére elérték az 56-57 ezer forintot is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?