Drámai helyzet - Ezt okozta az idei aszály

agrarszektor.hu
Drámaian csökken az idén a csemegekukorica jövedelmezősége, elsősorban a csapadékhiány miatti alacsony termésátlagok, illetve a magas öntözési költségek miatt. A hazai termőterület is zsugorodott, de továbbra is Magyarországon vannak Európa legnagyobb feldolgozó-kapacitásai. Ráadásul még mindig a világ legnagyobb konzerv- és fagyasztott csemegekukorica exportőrei közé tartozunk, annak ellenére, hogy extrém időjárási körülmények nehezítették a 2015-ös szezont.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szűkülő exportlehetőségek, illetve Oroszország és Ukrajna valutájának leértékelődése miatt idén kevesebb területen termesztenek csemegekukoricát Magyarországon. Így 33 ezer hektárra esett vissza a kedvelt élelmiszernövény termőterülete, amely a tavalyi évhez viszonyítva tíz százalékos csökkenést jelent - közölte Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetője a vállalat hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.

A visszaesés ellenére még mindig kiemelkedünk a többi csemegekukorica-termelő európai ország közül. Ez azzal magyarázható, hogy a francia, a szerb, a moldáv és az ukrán termelés a hazainál is nagyobb mértékben csökkent, Lengyelországban és Oroszországban pedig elmaradt a növekedés.

Ebben az évben - a termesztésben - a legnagyobb kihívást az extrém meleg időjárás és a fokozott rovarkártétel elleni védelem jelentette. Ráadásul az átlagosnál kevesebb téli csapadék után a tavaszi-nyári csapadék mennyisége is csökkent. A szokatlanul meleg, kánikulai időjárás az öntözetlen területeken 25-50 százalékos terméskiesést okozott, de az öntözött területek állományát is megviselte a magas hőmérséklet.

A vetésterületek negyedének betakarítása után látható, hogy a feldolgozók többsége nem tudja felvásárolni a tervezett és szerződött nyersanyag-mennyiségeket, főként a legnagyobb termelési övezetnek számító Hajdúság aszályos időjárása miatt. Az öntözetlen területeken a csapadékhiány okozta alacsony termésátlagok, az öntözhető területeken a magas öntözési költségek miatt drámaian csökken a csemegekukorica jövedelmezősége, a gazdálkodók jelentős része veszteséggel zárhatja az idei termelést. Pereczes János szerint ezért növelni kellene az öntözhető területek arányát ahhoz, hogy megőrizzük a versenyképességünket, de számottevő növekedés csak az exportlehetőségek bővülése és a válságövezetek gazdasági helyzetének javulása után várható.

Az utóbbi években a 450-500 ezer tonnás éves magyar csemegekukorica-termés döntő hányada feldolgozókba került. Kétharmadából konzerv készült, a többiből pedig gyorsfagyasztott csöves, vagy morzsolt termék lett. Így a csemegekukorica alig 5 százaléka kerül a magyar háztartásokba, a többit Európa szinte összes országába exportálják.

A csemegekukorica-vetőmag forgalmazók között a Syngenta továbbra is őrzi piacvezető pozícióját - közölte Schipp Márton kukorica kampánymenedzser. A bemutatón normálédes és szuperédes új fajtákat mutattak be. A GSS 3071 középkorai és a GSS 5829 középérésű szuperédes, valamint a GH 11754 normálédes hibridek a legígéretesebbek az eddigi kísérleti eredmények alapján.

Schipp Márton szerint a csemegekukorica érzékeny a különböző betegségekre, ezért növényvédelme fokozott figyelmet igényel. Fontos, hogy a gyomirtást szelektív készítménnyel végezzük el. A Lumax a kukorica magról kelő, egy- és kétszikű gyomnövényei elleni alap-, illetve korai posztemergens kezelésre javasolt készítmény.

Az utóbbi években egyre több problémát okozó rovarkártevők ellen az Ampligo rovarölő permetezőszert ajánlja a vállalat. A csemegkukoricában is használható rovarölő szer lepkekártevők (kukoricamoly és gyapottok bagolylepke) ellen nyújt megfelelő védelmet.

Schipp Márton hozzátette: a Quilt Xcel kukoricában használható gombaölő készítmény, amely a szármegnyúlás időszakától a virágzásig használható. Két felszívódó hatóanyagának (azoxistrobin és propikonazol) köszönhetően megfelelő preventív védelmet nyújt a kukorica helmintospóriumos levélfoltossága ellen.

Gombaölő hatásán kívül kedvezően befolyásolja a csemegekukorica élettani folyamatait és jelentős mértékben csökkenti a szárazság miatt fellépő stressz káros hatásait, segíti a megtermékenyülést és lassítja a cukrok keményítővé alakulását. Így hozzájárulhat a termés növeléséhez és a minőségének javításához.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?