Drága a növényvédőszer? - Így csökkenhet felére a költség

agrarszektor.hu
Támogatja a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a szőlőtermelőket abban, hogy megfelelően védekezhessenek a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma fertőzés ellen. A tárca most első alkalommal nyújt közvetlen forrásokat egy növényi zárlati károsító elleni védekezéshez. A támogatás a felhasznált növényvédőszer árának felét is elérheti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó betegség a szőlő egyik legveszélyesebb zárlati státuszú kórokozója , amelynek terjedését annak legfőbb terjesztője, az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéssel lehet meggátolni - hívja fel a figyelmet közleményében az FM. A tárca 2016-tól támogatja a termelőket az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezésben. A konstrukció két támogatási elemet tartalmaz: növény-egészségügyi megelőzés a nem körülhatárolt területeken, illetve növényegészségügyi felszámolás a körülhatárolt területeken.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban? Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára, ahol a kertészeti ágazat aktualitásainak küldön szekcióban adunk teret!

A támogatás mértéke a növényvédőszer vételárának 50 százaléka, de hektáronként legfeljebb 8 000 forint lehet. A körülhatárolt területeken kívül eső, árutermő szőlőültetvényeknél és standard törzsültetvényeknél további feltétel, hogy a szőlőtermelők évente legfeljebb 160 000 forint támogatást igényelhetnek. A támogatás részletszabályait a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló, 9/2016. (II. 15.) FM rendelet tartalmazza
A növényegészségügyi megelőzés támogatását azon szőlőültetvények után lehet igényelni, amely nem körülhatárolt területeken találhatók. Fontos, hogy e támogatást - az uniós szabályokkal összhangban - még az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszer beszerzése előtt kell igényelni március 1-31 között.

MTI-fotó: Varga György

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az igénylésről befogadási nyilatkozatot állít ki. Az igénylést követően vásárolható meg a növényvédőszer, amelyet a május 1. és július 31. közötti védekezési időszakban kell kijuttatni, és amelyről permetezési naplót kell vezetni. A növényvédőszeres védekezést követően a támogatási kérelem a növényvédőszer megvásárlásáról szóló számlák és egyéb igazoló dokumentumok csatolásával, de legkésőbb a tárgyév augusztus 15-ig nyújtható be a növényvédelmi hatósághoz, amely a szakmai felülvizsgálat után továbbítja azt a támogatásról döntést hozó MVH-nak.
Növényegészségügyi felszámolás támogatását ugyanakkor azon szőlőültetvények után lehet igényelni, amelyek körülhatárolt területeken találhatók. A növényvédelmi hatóság körülhatárolt területről szóló határozatát a fertőzött terület szerinti önkormányzat hirdetménnyel közli, és ez az odatartozó összes szőlőültetvényre vonatkozik.

Ez esetben a támogatási kérelmet a növényvédőszer megvásárlása, majd május 1. és július 31. közötti kijuttatása után, de legkésőbb tárgyév augusztus 15-ig kell benyújtani a növényvédelmi hatósághoz. A támogatási kérelemhez mellékelni kell a növényvédőszer megvásárlásáról szóló számlákat és egyéb igazoló dokumentumokat (például permetezési napló) is. Ez esetben is a növényvédelmi hatóság gondoskodik a támogatási kérelem továbbításáról az MVH-nak, amely végül dönt a támogatási kérelem megalapozottságáról és a kifizethető támogatás összegéről.

MTI-fotó: Varga György

A fitoplazma fertőzést először 2013 őszén mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) növény-egészségügyi és molekuláris biológiai laboratóriuma. Megjelenése a magyar szőlőtermesztés és borászati ágazat számára fokozott kockázatot jelent, hiszen a fitoplazma fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama jelentősen csökkenhet, a fertőzött szőlőtőkék száma pedig a védekezési intézkedések elmaradásával évente akár megtízszereződhet -áll a tárca közleményében.

A NÉBIH a fitoplazma fertőzés terjedésének megakadályozására 2014 júniusában növényegészségügyi készenléti tervet dolgozott ki. Ez tartalmazza mindazokat a felelősségi köröket és feladatokat, amelyeket a szőlőtermelőknek és a növényvédelmi hatóság szakembereinek a fitoplazma fertőzéskor el kell látniuk. A készenléti terv és a NÉBIH szőlőkabóca felderítési rendszere a hivatal honlapján is elérhető. A növényvédőszer megvásárlásához nyújtott támogatás a készenléti tervben meghatározott tájékoztatási és szőlőgondozási kötelezettségének eleget tevő szőlőtermelőknek nyújtják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?