Kiakadtak Badacsonyban: nem kérnek a zárlatról szóló bejelentésből

agrarszektor.hu
Visszautasítják a Badacsony-hegy körüli szőlészeti-borászati szakmai szervezetek azt a közleményt, amelyben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bejelentette, hogy növényegészségügyi zárlatot rendelt el a teljes Badacsony-hegyre az aranyszínű sárgaság elnevezésű szőlőbetegség miatt. A szervezetek a Nébih-közleményt csúsztatásnak és félreértelmezhetőnek tartják, amely alaptalanul ronthatja a badacsonyi borok megítélését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nehezményezi és visszautasítja közös állásfoglalásban számos Badacsony-hegy körüli szervezet azt a közleményt, amelyben a Nébih ma arról számolt be, hogy a teljes Badacsony-hegyen hatósági zárlat lép életbe az aranyszínű sárgaság terjedése miatt. A Nébih-bejelentésre reagáló állásfoglalást Badacsonytomaj Város Önkormányzata, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Badacsony Borvidéki Borút Egyesület, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet és a Badacsony CÉH Turisztikai Egyesület írta alá.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A szervezetek szerint a Nébih túlzó és félreérthető közleménye kellő pontosítás és hiteles tájékoztatás hiányában alaptalanul ronthatja a badacsonyi borok megítélését. "A térség szőlészetének-borászatának, turizmusának fejlődésére káros hatású és ebben a formában valótlan a nyilatkozat" - áll a badacsonyiak közleményében.

Az állásfoglalás szerint a vélhetően őshonos betegség az egész országban károsítja a szőlőültetvényeket, az nem kizárólag a Badacsonyi Borvidék problémája. A betegség a helyiek szerint jó ideje ismert, a szőlész szakma eddig is szorosan együttműködött a Nébih-hel a leküzdéséért. Ugyanakkor a védekezést nehezíti az ültetvények tagoltsága, továbbá a zömmel nem magánkézben lévő, elhanyagolt területeken fellelhető fertőzési gócok, amelyek nem feltétlenül szőlő művelési ágú területek. A hatékony védekezést nehezíti a központi intézkedések hiánya is, például a fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni állami védekezés elégtelensége. A betegség kizárólag a szőlő, mint növény betegsége, így semmilyen hatással nincs a belőle készülő borra - hangsúlyozza a szervezetek közleménye.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?