Gabonával csalta az áfát, hét évet kapott

agrarszektor.hu
Jogerősen hét év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla egy pusztaföldvári gabonakereskedőt, aki több mint 200 millió forint általános forgalmi adót nem fizetett meg. A táblabíróság folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a 42 esztendős férfit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vádlott 2010 végétől irányított egy pusztaföldvári kft.-t, amely a következő hónapokban több gazdasági társaságnak értékesített ismeretlen forrásból származó gabonát. A vállalkozás 2011-ben 474,1 millió forint bevételre tett szert, de nem nyújtott be adóbevallást, és nem fizetett meg 118,5 millió forint forgalmi adót.

Őszre a cég már különösen nagy adótartozást halmozott föl, ezért a vádlott elhatározta, hogy névleg eladja a vállalkozást. Egy ismerőse lett a kft. fiktív ügyvezetője, így hamis adatok kerültek a cégnyilvántartásba.

A vádlott áprilisban alapított egy másik kft.-t. Ennek fő tevékenységi köre vegyes termékű nagykereskedelem volt, foglalkozott gabona-, dohány-, vetőmag- és takarmányértékesítéssel is. A vállalkozás augusztusban és szeptemberben több mezőgazdasági felvásárlónak is adott el gabonát, amelyet a vádlott Romániából és Szlovákiából szerzett be. Mintegy 340 millió forintos nettó árbevétele után ez a cég sem fizette be a forgalmi adót, 84,9 millió forint kárt okozva a költségvetésnek. A férfi ezt a céget színleg egy szerb állampolgárnak adta el.

A táblabíróság döntésével súlyosította a vádlottra első fokon kiszabott ötéves börtönbüntetést. Jogerősen hét év börtönbüntetéssel sújtotta a gabonakereskedőt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?