3 millió autó széndioxid-kibocsátását kötik meg a hazai erdők

MTI
Magyarország 90 év alatt megduplázta erdőterületét, ami azt jelenti, hogy az országban mintegy 2 millió hektár erdő van, ez hazánk területének több mint 20 százaléka. Készül az új erdőtörvény, amely az erdőtelepítések egyszerűsítését célozza, és jelentős könnyítéseket tartalmaz majd a magánerdő-gazdálkodók számára, például adminisztráció-csökkentést tesz lehetővé. Az erről szóló módosítás vitája előreláthatólag két héten belül megkezdődik az Országgyűlésben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az erdők nagysága Magyarországon folyamatosan, évente 5-10 ezer hektárral gyarapszik, és az erdőterületek fele állami tulajdonban van - minderről Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszélt március 21-én Budapesten, az Erdők Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen. A tárcavezető elmondta, hogy a magyar erdők által megkötött széndioxid mennyisége mintegy 3 millió személygépkocsi kibocsátásával egyenlő.

Fazekas Sándor szerint az erdőterület az ország egyik legfontosabb természeti erőforrása, a nemzet kiemelkedő jelentőségű kincse. Védelmi funkciójában a biológiai sokféleség megtartó ereje, a gazdasági funkcióban a fa megújuló energia- és nyersanyagforrásként szolgál, a minőségi élet egyik alapfeltétele. Emellett az erdő közjóléti funkciójában számos egészségügyi, szociális, turisztikai, valamint oktatási és kutatási területen szolgálja az embereket.

A tárca arra törekszik, hogy az erdőgazdálkodás pozitív folyamatai tartósak legyenek. Ezért az új erdőtörvény az erdőtelepítések egyszerűsítését, a magánerdő-gazdálkodók számára könnyítéseket, például adminisztráció-csökkentést tesz lehetővé. Célkitűzés az is, hogy a különböző eljárási díjak csökkenjenek, illetve megszűnjenek. A miniszter szerint az erdőtörvény módosításának vitája - előreláthatólag - két héten belül megkezdődik az Országgyűlésben.

Az Erdők Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen Fazekas Sándor és Bitay Márton, a földművelésügyi tárca állami földekért felelős államtitkára kitüntetéseket adott át. Munkájuk elismeréseként hatan a Pro Silva Hungariae Díjat, négyen a Pro Silva Hungariae Emlékplakettet, tizenhatan pedig Miniszteri Elismerő Oklevelet vehettek át.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?