Összecsapnak a természetvédőkkel az erdészek

MTI
Megalapozatlannak tartják a természetvédők aggályait az erdészeti érdekképviseletek, és a maguk részéről elégedettek az új erdőtörvény-tervezettel. A kritikák szerint a módosítások az erdők intenzívebb gazdasági hasznosítását tennék lehetővé, míg közjóléti funkcióit visszaszorítanák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az erdész szakma szerint a tervezett erdőtörvényi szabályozás megfelelő keretek közé helyezi a mindennapi erdőgazdálkodást, és elősegíti a természetvédelem és az erdőgazdálkodás céljainak megjelenését. A természetvédők viszont úgy vélik, hogy az erdőtörvény módosításának tervezete visszalépés az erdők védelmi és közjóléti funkcióiban.

Az erdőtörvény parlament elé került tervezetéről több évig tartó egyeztetések folytak, és a szöveg tartalmáról korábban elismeréssel nyilatkozott több természetvédelmi szervezet is - állítja a magyar erdőgazdálkodás civil szervezetének számító Országos Erdészeti Egyesület és a magánerdő-gazdálkodókat képviselő Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége. Ezért szerintük  érthetetlen a mostani "pálfordulás". Úgy vélik, a törvénytervezet megalkotásának legfontosabb szempontja az erdők természetességének megtartása és területének növelése volt, illetve az, hogy javítsa a  vidéki lakosság életminőségét.


A WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület azonban úgy fogalmazott, hogy a tervezetben a lazító jellegű módosítások az erdők intenzívebb gazdasági hasznosítását tennék lehetővé. Szerintük a módosítás elsősorban arra irányul, hogy az erdők gazdasági célú hasznosítása kevésbé szigorú körülmények között történhessen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?