Rengeteg idén a meggy - Kár, hogy gyenge a minőség

agrarszektor.hu
Napokon belül befejeződik az Érdi bőtermő betakarítása az országban. A termésmennyiség megfelelő, de a minőség elmarad a korábbiaktól, ennek a fő oka a sok csapadék, ami a fő termőterületeken hullott az utóbbi időben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy-két napon belül befejeződik a Dunántúlon az Érdi bőtermő betakarítása, és a hétvégén lezárul Pest és Bács-Kiskun megyében is. Az északi és észak-keleti régióban viszont még csak a napokban kezdődött meg a betakarítás, viszont itt a fajta részaránya is kisebb, Borsod megyében 500 hektár található.

Magyarország közel 16 000 hektáros összes meggy termőterületéből Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található legnagyobb területen, kb. 4 500 hektár.

Az Érdi bőtermő termésmennyiségi kilátásai megfelelnek az előzetes várakozásnak, vagyis jó terméshozamokat produkáltak az ültetvények. Ezzel szemben a termés minősége elmaradt a várttól. Ennek oka, hogy több termesztőkörzetben, ahol az elmúlt két hétben jelentősebb csapadékmennyiség hullott - ez elsősorban az észak-keleti régió - sok helyen felpuhult a gyümölcs, könnyen reped, hasad a húsa, és ez rontja a feldolgozóipari minőséget. Egyes, kevésbé jó csapadék-ellátottságú területeken is az tapasztalható, hogy lazább állagú a gyümölcshús, a gyümölcs fajsúlya 10-15 százalékkal elmarad az átlagostól. A fán belül - az elhúzódó virágzás következményeként - viszonylag egyenetlen az érés, és a színeződés, ami a szüret első egy-két napján az áru heterogenitásához vezethet.

A "kiskertekben" súlyos cseresznyelégy-fertőzöttség tapasztalható, míg a nagyobb gazdaságok árutermelő ültetvényeiben szórványszerű, kismértékű a fertőzés, de ez is csak helyenként, így az innen érkező terméssel kevés a probléma. Az észak-keleti régió egyes termesztőkörzeteiben a feldolgozóiparba érkező meggy negyede a kiskertekből származik. A "kukacos" termés azonban konzerv- és fagyasztóipari feldolgozásra alkalmatlan, így a léiparba kerül.

A piaci szereplők általános véleménye az, hogy idén a cseresznyelégyfertőzős egy átlagos-jó évtől nagyobb mértékű.

A Cigánymeggy és az Oblacsinszka szürete most kezdődik. A későbbi érésű főfajták (Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő, Kántorjánosi) szürete a középső és nyugati termőtájakon várhatóan néhány nap múlva megkezdődik, és a jövő hétvégén (július elején) nagy valószínűséggel az északi és észak-keleti régióban is. A következő egy hétben várható kánikula előrehozza és összetolja az érést, illetve a következő napokra várható zivatarok további befolyásoló hatással lehetnek a mennyiségre és a minőségre.

A meggyszezon június 12. magasságában indult, az első kisebb tételek kilogrammonként 200 forint nettó áron kerültek a piacra, majd az Érdi bőtermő nagyobb tételeinek beindulása után 5-10 százalékkal felfelé mozdultak el.

Az elmúlt napokban már érzékelhető kereslettel jelen vannak a lengyel vevők is, az ország minden főbb termesztőkörzetéből vásárolnak. Várható, hogy a jobb minőségű késői főfajták szüretével a lengyel kereslet fokozódni fog.

 

A nettó piaci árak jelenleg az I. osztályú árura vonatkozóan
• Konzerv- és fagyasztóipari meggy (hazai feldolgozóba beszállítva): 200-240 Ft/kg
• Lengyel export (fagyasztóipari alapanyagnak): 0,85-0,95 €/kg
• A német nyers export (konzervipari alapanyag), előhűtve, Németországba kiszállítva: 1,00-1,20 €/kg
•A német nyers export (konzervipari alapanyag), előhűtve, a feladó magyarországi telephelyén kamionba rakva: 245-265 Ft/kg
• A cigánymeggy (hazai feldolgozóba beszállítva): 170-190 Ft/kg
• Az Oblacsinszka meggy ára (ültetvényben, vagyis "kerti ár"): 170 Ft/kg
• A gyengébb minőségű lémeggyek ára: 120-140 Ft/kg

A hazai feldolgozóipart (konzerv- és hűtőipar) nyomják az átlagosnál magasabb alapanyagárak és a vártnál gyengébb minőség (nagyobb feldolgozási veszteség) költségnövelő hatása. A fagyasztóipar a későbbi lengyel termés esetlegesen alacsonyabb alapanyagáraitól tart, ami rontja a hazai késztermék versenyképességét. A konzervipari alapanyagárak a jelenlegi befőtt-kötéseknél mintegy 10 százalékkal magasabb meggybefőtt-árakat tennének indokolttá, de információink szerint rontja a hazai feldolgozók versenyhelyzetét, hogy az egyik hazai konzervüzem már az alacsonyabb árakon kiajánlott árut és kötött szerződést.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?