Drágulnak az élelmiszerek, ha végleg betiltják ezt a vegyszert

agrarszektor.hu
Tumort okoztak állatkísérletekben a glifozát hatóanyagú totális gyomirtó szerek, ezért sokan e vegyszerek betiltását követelik. Mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy a gazdáknak súlyos károkkal kell szembenézniük, ha nem használhatják a glifozátot, a fogyasztóknak pedig élelmiszer-drágulásra kellene felkészülniük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A glifozát hatóanyag rákos daganatokat okozott a rágcsálókon végzett kísérletek során - mutattak rá ismételten európai kutatók. Legutóbb májusban juttattak el egy ezzel kapcsolatos levelet Jean Claude Junckernek, az Európai Bizottság (EB) elnökének.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

A glifozátok kapcsán született értékelések egy része tudományosan hibás, azok alapján tehát nem lehet megalapozott döntéseket hozni egészségügyi kérdésekben - jelentette ki Christopher Portier kutató, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) konzultánsa. Az átláthatóság hiánya egyértelműen rontja a közbizalmat az ilyen esetekben - tette hozzá.

Az Európai Bizottság nemrég fejezte ki azt a szándékát, hogy 10 évvel meghosszabbítaná a glifozát hatóanyag licenszét. Mindezt az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) kockázatértékelési bizottságának március 15-én közzétett jelentése alapján tenné, amely szerint "a glifozát hatóanyag semmilyen mértékben sem minősíthető rákkeltőnek". Ezzel szemben a WHO alá tartozó IARC már 2015-ben felvette a hatóanyagot az emberi egészségre veszélyes, feltehetően rákkeltő szerek listájára.

Idén januárban egy európai polgári kezdeményezés keretében is aláírásgyűjtést kezdeményeztek annak érdekében, hogy a növényvédő szerekben használt glifozát hatóanyag végleges betiltását érjék el az uniós tagállamokban. Öt hónap alatt összegyűlt a szükséges egymillió szignó, így az Európai Bizottságnak hamarosan döntenie kell arról, hogy az ügy mellé áll, vagy megvétózza azt.

A glifozát ügye nem rutineljárás, a 10 év egyfajta tárgyalási kiindulópont, a döntés a tagállamoké lesz - próbálta eloszlatni az aggodalmakat Anca Paduraru, az EB egészségügyi, élelmiszer-biztonsági és energiapolitikai ügyekért felelős szóvivője. Úgy tűnik, az ECHA sem enged a maga igazából, véleményük szerint "néhány tumoros rágcsáló" nem elegendő bizonyíték arra, hogy a glifozát rákkeltő lenne. Az EB július 19-20-án tagállami megbeszélést folytatott a kérdésről, és végleges döntés alighanem csak év végén várható Brüsszelben.

Visszaeső termésmennyiség, növekvő élelmiszerárak
Angliában a vegyszerkorlátozások káros következményeivel riogatják a közvéleményt. A glifozát hatóanyagú, totális gyomirtó szerek használatának betiltása a brit búzatermelést 20 százalékkal vetné vissza - állítja például egy közelmúltban született szigetországi tanulmány. Az ottani gazdáknak nagyjából 1,1 milliárd euróba kerülne, ha más vegyszerekre kellene átállniuk. Ha a glifozát hatóanyag nem lesz engedélyezett az Egyesült Királyságban, a világ más részein viszont igen, az jelentős hátrányba hozza a gazdaságot. Az uniós szintű tiltás pedig egészen biztosan megemeli az élelmiszerek fogyasztói árát - figyelmeztetett Ian Mulheirn, a gazdasági elemzésekkel foglalkozó Oxford Economics igazgatója. Sok szakértő úgy véli, hogy a vitában több a politika, mint a tudományos megalapozottság. A hatóanyagot 40 éve használják már a mezőgazdaságban, és eddig nem született meggyőző bizonyíték a káros hatásairól - állítja Sarah Mukherjee, a Növényvédelmi Szövetség vezetője.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?