Belehúztak a végén a gazdák - Jó lett az idei kalászos termés

MTI
Kár volt előzetesen aggódni, hiszen a kalászosok idén is jól teljesítettek, őszi búzából például 5,2 tonna lett a hektáronkénti termésátlag. Országosan mintegy 7,9 millió tonna nyári betakarítású gabona került a magtárakba, a múlt évi 8,5 millió tonnával szemben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az országosan csaknem egymillió hektáron termett őszi búza már a magtárakban van, az átlagosnál valamivel nagyobb és jobb minőségű gabonatermés várható - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Kápolnán, a Magyarok Kenyere gabonájának Heves megyei begyűjtése és megszentelése alkalmából rendezett záróünnepélyen. Előreláthatólag nagyjából a termés fele lesz külföldön értékesíthető a szokásos felvevőpiacokon, elsősorban a dél-európai országokban és Németországban, de jelentős az érdeklődés Kína részéről is - tette hozzá.



Őszi búzából 5,2 tonna volt hektáronként a termésátlag, így a 958 ezer hektáros területről mintegy 5 millió tonna termést takarítottak be.

A betakarított búza mennyisége 4 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Az előzetes becslések szerint az országban mintegy 7,9 millió tonna nyári betakarítású gabona kerülhet a magtárakba, a múlt évi mintegy 8,5 millió tonnával szemben.

Az árak most még nyomottak, de mivel az Európai Unió több országában természeti csapások tizedelték a termést, a magyar kenyérgabona külpiaci eladási lehetőségei és felvásárlási árai várhatóan a továbbiakban javulnak

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

 - jegyezte meg az államtitkár. Az idei összes termés a 2016-os rekordértékektől 7 százalékkal elmarad, de az elmúlt öt év átlagát 4,8 százalékkal meghaladja. A tavalyi történelmi rekordokhoz képest alacsonyabb idei eredmények ellenére is az ország ellátása megfelelően biztosított a 2017/2018-as szezonban, és exportra is bőven jut majd áru, őszi búzából például 2,3 millió tonna.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?