A kánikulának vége, de marad a meleg

agrarszektor.hu
A hétvégi hidegfront után az időjárásunk ismét eseménytelenre vált a hét végéig. Leginkább az enyhe hajnalokat követő egyre melegebb nappalok lesznek jellemzők, csapadék és számottevő légmozgás nélkül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt időszakban az év e szakaszához képest is magas nappali hőmérsékleteket mérhettünk, és az elmúlt hét végére ez már a riasztási fokozatot is meghaladta, ami az aszályos területek további növekedését eredményezte. A vasárnapra érkező hidegfront csökkentette ugyan a talaj vízhiányát, de a csapadék csekély mennyisége és szórványos jellege miatt ez nem volt túl jelentős, és figyelembe véve a várható időjárást, erősen átmeneti jellegű - írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon 1260-1360 foknap körül, az ország déli részén pedig 1340-1450 foknap között alakulnak. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, és a tavalyi értékeket is jelentősen meghaladva járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben, illetve az akáccal, gyümölcsfákkal beültetett területeken nagy a zöldtömeg aránya. Szántóföldi növényeink nagy része már nem zöldell, ezt mutatják az Alföld és a Kisalföld kiterjedt barnás területei a képen. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint országosan már nem jellemző a zöldtömeg növekedése, ugyanakkor foltokban megfigyelhetők olyan területek, ahol még tovább csökkent a nagysága. 

A hét további részében leginkább a csendes, napos időjárás lesz a jellemző. A következő front, ami ismét eseménydúsabbá teszi az időjárást, a hét végén, jövő hét elején érkezik. Addig a tiszta égbolt, napos idő és az egyre melegedő hőmérséklet lesz a jellemző. A hőmérséklet a hajnali órákban egészen vasárnapig 14-18 fok között, napközben a hét első felében 25-28 fok, szerdától azonban 27-31 fok körül alakul majd. A légmozgás nem lesz jelentős.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?