Ez a hét még kedvez a betakarításnak

agrarszektor.hu
Továbbra is a tőlünk északkeletre található anticiklon alakítja az időjárásunkat, aminek hatására folytatódik a száraz, enyhének mondható időjárás. A jövő hét elején várható a következő, változékonyabb időjárást generáló rendszer érkezése, addig érdemes minden olyan mezőgazdasági munkát elvégezni, aminek kedvez ez az eseménytelen időjárás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hét első felében csupán a Dunántúl nyugati részén hullott csapadék, de a mennyiség ott sem volt számottevő. Az elmúlt héten fölöttünk tekergő ciklon mindenhol megszüntette az aszályt. A hét eddigi részében az időjárás kedvezett a talaj felső részeinek szikkadásának, elősegítve a betakarítások folytatását, ami sok kultúra esetében a sokéves átlaghoz képest az idén korábban megtörténhet, köszönhetően a nyári időjárásnak - írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 1450-1500 foknap körül, az Alföldön pedig 1550-1650 foknap körül alakulnak. Ezek 200-250 foknappal az átlag fölötti értékek, emiatt jár előrébb a termésérés. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, délen a tavalyi értékeket is meghaladva járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy tovább csökkent hazánkban a zöld tömeg aránya. A szántóföldeken és a gyümölcsösökben egyaránt a betakarítás zajlik, elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy még a zöldtömeg aránya. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld és a Dunántúl keleti felén történt. Az ősz beköszöntével megjelentek a térképen fehér foltok is a tartós felhőzet miatti adathiány következtében.

A hét további részében a hőmérséklet, bár némileg visszaesik, de marad a hűvös hajnalokat követő enyhe nappalokkal jellemezhető időjárás. Bár lesznek felhők az égen, csapadékra nem kell számítani, és a légmozgás sem mutat majd kirívó értékeket sehol az ország területén. Szombaton és vasárnap a hajnali minimumok, már kifejezetten alacsonyak lesznek, de nappal még a napsütésnek köszönhetően nem érzünk majd különösebb változást. Kedden várható majd annak a ciklonnak az érkezése, ami csapadékosra, hűvösre fordítja az időt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?