JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A nemzeti stratégiában megfogalmazott 1 millió tonnás termelésnövekedést akkor lehet teljesíteni, ha a hatékonyság és a termelékenység növelése mellett a post-harvest területén, a termelői szervezeteknél és az adópolitikában is változások következnek be - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek.. Az öntözés fejlesztése és a tészek hatékonyabb működése növelné a magyar zöldség- és gyümölcságazat versenyképességét. Csupán 30-40 százaléka ugyanis a magyar termelési színvonal a nyugat-európainak.
Ha az öntözésben nem lesz előrelépés, megkezdődik az ágazat leépülése. Egy nagy aszály esetén a termésingadozás eléri a 30-40 százalékot, és ezt sem a piac, sem a feldolgozóipar nem tudja követni. A megfelelő mennyiségű és minőségű árualap megteremtéséhez korszerű szaktanácsadásra van szükségük a gazdálkodóknak, főként a kis- és közepes vállalkozásoknak - mutatott rá az elnök.
Az utómunkákon - tároláson, osztályozáson, a csomagoláson és az elsődleges feldolgozáson - igen sok múlik, ezért meg kell teremteni a korszerű post-harvest feltételeit. Ezen a területen a tészek már jelentős lépéseket tettek, de működésükben a legnagyobb problémát az okozza, hogy még mindig nem végeznek teljes körű integrációt, csak az értékesítésre fektetik a hangsúlyt.
- hívta fel a figyelmet Ledó Ferenc.
A feketekereskedelem aránya a mezőgazdaság egyes területein még mindig 20-30 százalékos. Az ágazat fejlődését gátolja a magas áfa is, amelynek csökkentése szintén sokat segítene a versenyképesség növelésében.
Az ágazatban, de főként a gyümölcstermesztésben az erősen kézimunka-igényes fajok termesztését 70-80 százalékban a kisebb és közepes családi gazdaságok végzik. Az elnök szerint a családi gazdaságok megerősítése lesz a legnagyobb feladat a közeljövőben. Komoly gondot jelent, hogy a sokszereplős termelés miatt nincs egységes árualap, amivel kiszolgálhatók lennének az áruházláncok, a feldolgozók és az exportpiacok.
Az ágazatban mintegy 50-50 százaléknyi frisspiaci terméket, illetve feldolgozott terméket állítanak elő. A frisspiaci termékek 50 százaléka kerül kiskereskedelmi üzletláncokba, míg helyi piacokra 10-15 százalék, exportra 15-20 százalék jut. A nagybani piacok forgalma folyamatosan csökken, de még most is eléri a 20-25 százalékot.