A héten is a mezőgazdaságnak kedvez majd az időjárás

agrarszektor.hu
A múlt hét első felében helyenként még előfordultak kisebb esők, gyenge záporok, csütörtöktől viszont már mindenütt száraz időben lehetett haladni a mezőgazdasági munkákkal. Időjárásunkat a következő napokban is anticiklon alakítja, ezért marad a száraz, napos idő. Éjszakánként párássá válik a levegő, egyre többfelé képződik köd, ami a délelőtt folyamán északkeleten egyre lassabban oszlik fel. Időjárási frontok csak a hétvégén érik el térségünket, addig számottevő változás nem várható, csak a ködhajlam növekedésével kell számolni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A talaj nedvesség-utánpótlását az elmúlt egy hétben leginkább a bőséges harmat jelentette, és a következő napokban is hasonló időjárásra kell számítani. A Dunántúlon és az északi országrészben jellemzően jó állapotban vannak a talajok a szeptemberi esőzéseknek köszönhetően, emiatt megfelelő körülmények közt lehet végezni a talajmunkákat. Az Alföldön, különösen a Dél-Alföldön, ahol kevesebb csapadék hullott, már nem elegendő a harmat a talaj nedvesen tartásához, itt egyre szárazabb minden talajréteg, és jól jönne már az eső az elvetett őszi gabonák keléséhez.

Az évszakhoz képest enyhe időben a talaj hőmérséklete 5 centiméteren, a hét eleji 13-15 fokos értékről a hét végéig nem változik

- írja a met.hu.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén még az látható, hogy az erdővel borított középhegységeinkben nagy a zöldtömeg aránya. Az utóbbi egy hétben azonban sokat színesedtek az erdők, és ezeken a területeken is jelentősen csökkent a vegetációs index értéke. A most előbújó őszi vetések viszont még nem jelentek meg a képen. Az NDVI anomália térkép szerint a Tiszántúlon és a Kisalföldön kisebb a zöldtömeg aránya az átlagos szeptember végi, október eleji értékekhez képest, a Duna-Tisza köze viszont az átlagosnál jobban zöldell. Az ősz beköszöntével megjelentek a térképen fehér foltok is a tartós felhőzet miatti adathiány következtében.

Az előttünk álló hét nagy részében többnyire napos, száraz időre lehet számítani. Az éjszakai órákban sokfelé párássá válik a levegő, és egyre többfelé képződik hajnalban köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet, ami a délelőtti órákban feloszlik. Eső a hétvégéig sehol sem várható, de a derült tájakon bőséges harmatra, a ködös területeken páralecsapódásra lehet számítani.

A jelenlegi számítások szerint szombaton már változékonyabbra fordul az idő, akkor csak elszórtan, vasárnap azonban többfelé valószínű kisebb eső.

Eleinte marad a szélcsendes időjárás, a hét közepén csak kevés helyen élénkül meg napközben a délies szél. Pénteken és szombaton viszont nagyobb területeken lehet élénk déli szélre számítani a déli, kora délutáni órákban.
A hőmérséklet több fokkal az ilyenkor megszokott értékek fölött alakul. Hajnalban 5 és 10 fok közötti hőmérséklet lesz a jellemző, napközben pedig 20 fokig, délen pár fokkal 20 fok fölé melegszik a levegő. Vasárnaptól több fokos lehűlés veszi kezdetét, de fagy egyelőre nem valószínű.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?