Sok a tiltás, ha valaki ilyen helyen gazdálkodik

agrarszektor.hu
Több fontos szabályt kell betartaniuk azoknak, akik úgynevezett Natura 2000-es gyepterületeken gazdálkodnak. Az idetartozó gyepeket kétféle módon, kaszálással és legeltetéssel lehet használni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Natura 2000-es gyepterületek hasznosításáról szóló szabályokra hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelőknek érdemes felfrissíteniük az előírásokat, illetve oda kell figyelniük a szabályozási változásokra is.

Legeltetéses hasznosítás

Csak a jogszabályban előírt állatfajokat - szarvasmarhát, juhot, kecskét, szamarat, lovat és bivalyt - lehet legeltetni, de a gyepterületek túllegeltetése tilos. A szabályozás szerint az számít túllegeltetésnek, ha a gyep a magas állatsűrűség miatti legeltetéssel károsodik. A gyepben állományalkotó fűfélék rövidre rágásával és taposásával a gyep foltokban kiritkul, így a talajfelszín fedetlenné válik. E gyepterületeken kizárólag a legelő állatok elhullajtott ürülékéből származhat tápanyag-utánpótlás, vagyis trágya kiszórása a gyepterületre tilos.


Kaszálásos hasznosítás

Október 31. és április 23. közötti legeltetéshez, valamint a nád irtásához hatósági engedély kell. A kaszáláskor minden esetben kötelező vadriasztó láncot használni, és a kaszálást a terület középpontjából indulva vagy a táblaszél mellől kell kezdeni, figyelve arra, hogy az ott élő állatok ne szoruljanak zárványterületre. A kaszálás(ok) tervezett időpontját annak megkezdése előtt legalább öt munkanappal írásban be kell jelenteni a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságának. Az erre rendszeresített nyomtatványt a nemzeti parkok honlapján lehet megtalálni.

A Natura 2000 gyepterületeket érintő fontosabb jogszabályok
- VP4-12.1.1-16 pályázati felhívás (Natura 2000-es mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések)
- 269/2007. (X. 18.) Korm. rendelet (a NATURA 2000-es gyepterületek fenntartásának földhasználati szabályairól)
- 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet (az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről)
- További információkat tartalmaz a kölcsönös megfeleltetésről szóló kamarai gazdálkodói kézikönyv is

Napnyugtától napkeltéig tilos a gépi kaszálás és a munkavégzés. Minden kaszálásnál a gyepterület minimum 5, maximum 10 százalékát változó helyen kaszálatlanul kell hagyni. Ha az előírás valamilyen okból nem tartható, azt a kaszálás bejelentésével együtt a nyomtatványon jelezni kell. Gyepterületen a szálas takarmány tárolása 30 napon túl tilos.

A gazdálkodóknak a következő kötelezettségekkel is szembe kell nézniük Natura 2000-es területeken:

- gazdálkodási napló vezetése papíralapon vagy elektronikus formában
- a gazdálkodási napló eredeti példányát a támogatói okirat hatályba lépését követő ötödik év végéig, de legalább 2027. december 31-ig meg kell őrizni.
- január 1. és január 31. között a gazdálkodási naplót elektronikusan (webGN) be kellett volna nyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih)
- A kedvezményezettek kötelesek részt venni Natura 2000 képzésen, amelyet a programozási időszakban egyszer - vagyis 2020-ig egy alkalommal - kell teljesíteniük

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?