Az új vagy a régi a nyerő? - Az almatelepítés legfontosabb szempontjai

agrarszektor.hu
Nyitottak a hazai almatermelők az új fajtákra, és a mai kínálaton belül már a 70 százalékot közelíti a korszerűnek számító fajták aránya. Nem mindenki hajlandó azonban váltani, és van aki inkább a hagyományos ültetvényekhez ragaszkodik. A támogatások miatt sokan kellő szaktudás nélkül is belevágnak a telepítésekbe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ki tudják elégíteni az almatelepítési igényeket a magyar faiskolák, de a szaporítóanyag-kínálat döntően a keresleten múlik - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Szojka Tamás, a KITE kertészeti üzletágának kereskedelmi igazgatóhelyettese. Ugyanakkor fontos, hogy a telepítők mindig előre gondolkodjanak, és időben leadják igényeiket a faiskoláknak. Ez azt jelenti, hogy ha valaki nagyobb mennyiségben szeretne almafákat telepíteni, akkor legalább egy évvel a telepítés előtt jeleznie kell a faiskolának az igényét, hogy be tudják szerezni a kért mennyiséget. 

Ha felkészülten akar nekivágni a 2018-as agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2018 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A jelenlegi szaporítóanyag kínálaton belül már csaknem 70 százalék feletti a korszerű almafajták aránya a hagyományos fajtákhoz képest - mondta Palesits Zsolt, a Palesits Faiskolai Kft. ügyvezetője.Ugyanakkor a kiskert tulajdonosok és a kistermesztők inkább a hagyományos fajtákat részesítik előnyben. Az almaalanyoknál is jelentősen változott a helyzet az évekkel ezelőttihez képest, mivel ma a termesztők zöme inkább a nyugat-európai trendet követi és a telepítéseket M9 alanyon végzi. Ezek az ültetvények ugyanis már jégháló alá tehetők, és csepegtető öntözéssel is működtethetők.

Az új almafajták termesztésével kapcsolatban két részre oszlik az ültetvénytulajdonosok tábora - hangsúlyozta Babicz Szabolcs, a Holland Alma Kft. kereskedelmi és termelési vezetője. Az egyik tábort erősítik azok a termelők, akik valószínűleg soha nem fognak váltani, megszokták és ismerik a számukra bevált fajtákat. Akadnak azonban olyanok is, akik azért ragaszkodnak egy bizonyos régebbi fajtához, mert a piac éppen azt igényli. Az új fajták bevezetése idő- és költségigényes, mert négy-hat termő évre van szükség, amíg egy-egy fajtát meg lehet ismerni, majd körülbelül ugyanennyi idő kell ahhoz, amíg ezeket bevezetik a piacra.

A gazdálkodók másik táborát a rezisztens, vagyis betegségellenálló lé- és/vagy étkezési almafajta ültetvénnyel rendelkezők képviselik. Az ellenálló új fajták ugyanis alacsonyabb növényvédelmi ráfordítás mellett kisebb önköltséggel termelhetők. Ennek "melléktermékeként" pedig minimális permetszerfelhasználással egészségesebb gyümölcsöt lehet előállítani - tette hozzá Babicz Szabolcs.

Szojka Tamás szerint egyre nagyobb az igény a magyar almatermesztők között az új innovatív fajtákra, a cél pedig az, hogy versenyképes és jól eladható gyümölcsöt termeljenek. A termelők azokat a fajtákat keresik, amelyekkel új piaci szegmenseket tudnak elérni. Ezért egyre nagyobb mértékben követik az európai trendeket, és egyre szívesebben váltanak újabb fajtákra. A szakember szerint az újonnan belépő almatermelők bátrabban választanak az újabb fajták közül, míg a régiek inkább a meglévő piacaikat szolgálják ki régi fajták új klónjaival.

Babicz Szabolcs szerint a fajtaválasztást a megszerezhető támogatások is befolyásolják. Sokan adtak be pályázatot ültetvénytelepítésekre, de csak egy részük az, aki szakmailag elhivatott és van szaktudása is. Nekik többnyire határozott elképzeléseik vannak a fajtákkal kapcsolatban. Megjelent viszont egy olyan pályázó réteg is, akik csak az üzleti lehetőséget látják. Tapasztalatlanok a fajtákkal és a termelési kérdéssekkel kapcsolatban, náluk mindig az a fő szempont, hogy mennyit terem az alma egy hektáron, és mennyiért lehet azt eladni.

Az elmúlt két évtizedben a Gala fajtakör számított slágernek - állapította meg Palesits Zsolt. Az új klónoknál fontos szempont, hogy érésben, ízben, zamatban és fedőszínben is megelőzzék a tipikus téli fajtákat. A legújabb fajták például a Galaval, a Fengal, a Gala Schniga és a Schnico.

Még mindig megvan az igény a sárga almák közül a Goldenekre, és ennek a fajtakörnek a legnépszerűbb tagja a Golden Reinders. A jó ízű fajtákból a Jonagold fajtakör még mindig nagyon keresett, jelenleg a legfelkapottabb fajtája a Red Jonaprince. Tárolhatóság szempontjából vltozatlanul az Idared a legjobb, de megjelent egy francia nemesítésű klónja, a Red Idared, amely mindenben hasonlít az alap fajtához, de korábban színeződik és nagyon nagy a fedőszín borítottsága, ami nagy piaci előnyt ad ennek az újdonságnak - emelte ki Palesits Zsolt.

A régi fajtákból igény lenne a Jonathánokra is, mivel a magyarok szeretik az ízét, illetve elfogadják közepes méretét és rövid tárolhatóságát is. A fogyasztóknál az édes fajtákra is megvan az igény, amilyen például a Red Delicious fajtakörbe tartozó Starking és Gloster. Jelenleg azonban több új fajta is megjelent ebből a körből, ilyen a Jeronime, a Redchief és a Roat King is - tette hozzá Takács Ferenc, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ tudományos munkatársa.

Jelenleg a termelők azokat az almafajtákat importálják, amelyek védettek és a magyar faiskoláknak nincs jogosultságuk előállítani azokat. Ilyen például a Jeromine, a Pink Lady és a Modi. Utóbbi két fajta nem csak licence-szel védett, hanem úgynevezett klubfajta is. Ez Palesits Zsolt szerint azt jelenti, hogy az ültetvénytulajdonosok akkor termelhetik, ha felvételt nyernek a klubba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?