Lendületes emelkedésben a búza ára

agrarszektor.hu
Legnagyobbat a kenyérnek való gabona ára emelkedett az utóbbi időben. A termelők még várnak az értékesítéssel. Talán a tavalyi gyengébb kukoricatermést akarják a búza felkúszó áraival kompenzálni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Február végén az AKI adatai szerint az egy évvel korábbinál 13 százalékkal magasabb áron forgott az étkezési búza Magyarországon: átlagosan nettó 50 ezer forintért vittek el egy tonnát a termelő telephelyéről. A hamburgi kikötőben most 166,5 eurót ér egy tonna kenyérgabona. A takarmánybúza február végén 47-48 ezer forintért cserélt gazdát hazánkban. Ennek ára kevésbé emelkedett: 8 százalékkal haladta meg 2017 azonos időszakának átlagárát. Hamburgban most 163 eurót adnak egy tonnájáért. Itthon továbbra is gyér a búza kínálata, amit a takarmánygyártók nagyon fájlalnak.

EZ IS ÉRDEKELHET
A chicagói árutőzsdén a kukorica fronthavi jegyzése 144-49 dollár/tonna között mozgott február 20. és március 2. között. A párizsi árutőzsdén 153 euró/tonna körüli szintről 156 euró/tonnáig araszolt a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése. A BÉT-en a termény márciusi jegyzését 47,2 ezer forint/tonna áron vezették ki február utolsó tőzsdenapján. A májusi szállítású takarmánykukoricával 48 ezer forint/tonna áron kereskedhettek a pénzügyi befektetők. A termelők az AKI adatai szerint átlagosan 44,5 ezer forint/tonna áron tudták értékesíteni a terményt február második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 8 százalékkal múlta felül. Pillantnyilag 45 ezer forintot kínálnak a felvásárlók a nagyobb kukoricatételekért.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?