Mi mozgatja az olajos magvúak árát?

agrarszektor.hu
Európa egyrészt növelni akarja a fehérje-önellátottságát a takarmánypiacon, másrészt tiltakozik az első generációs bioüzemanyagok ellen. Mindez nemcsak a repce, hanem valamennyi olajos magvú növény értékesítési lehetőségeit befolyásolja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2018/19-es gazdasági évben 1,7 százalékkal nőhet a három oljanövény termőterülete az Európai Unióban az amerikai agrárminisztérium (USDA) előrejelzése szerint. A repcét a tél folyamán csak Németország keleti, illetve Lengyelország nyugati részén érte kisebb fagykár, a napraforgó- és szójavetési kilátások pedig jónak tűnnek. Összességében 0,8 százalékos növekedést prognosztizálnak az olajosmag-termelésben az elemzők.

 

AZ USDA szerint idén mindenkori rekordot dönthet az EU-28 napraforgóterületének kiterjedése, ennek ellenére - a tavalyinál várhatóan gyengébb hozamok miatt - nem valószínű több termés. A repce és a szója kibocsátása azonban az enyhén növekvő terület miatt javulhat. Mivel az unió belső baromfifogyasztása és sertésexportja várhatóan nő, ez emelni fogja a repce- és szójadarák iránti igényt is. A repcemag iránti kereslet azonban az unió zöldenergia-politikájának változása miatt fokozatosan csökken, ami nyomás alá helyezi a termény árát. Másrészről ez a folyamat a repcéből készült olajat és biodízelt versenyképesebbé is teszi a piacon.

Az új zöldenergia-irányelv (RED II) várhatóan jövőre ölt végleges formát, míg a termelést szintén meghatározó Közös Agrárpolitika még csak most alakul, talán 2020-ra készül el. Az azonban már most biztosnak klátszik, hogy az első generációs bioüzemanyagok részarányát csökkenteni fogják a közlekedésben. Másrészt az EU törekszik a fehérje-önellátottság növelésére, ami az olyan olajos magvú fehérjenövények termelését is ösztönzi, mint a szója, a repce vagy a napraforgó. Ezzel párhuzamosan az importált szójaalapanyagok élelmiszer-biztonságával kapcsolatban egyre magasabb igényeket támaszt Európa, a tiltott növényvédőszerek számát növeli, a megengedett növényvédőszer-maradék mennyiségét csökkenti, vagyis nem vámjellegű akadályokat emel a behozatal elé.

Összetett, egymással gyakran ellentétes folyamatok határozzák meg tehát az olajos magvú termények piacát, amelyek egymás helyettesítő termékei is (és akkor a tengeren túlról érkező pálmaolajról még nem is szóltunk).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?