Repcepiac - Meddig érdemes tartogatni a magot?

Agrárszektor
Magyarországon a korábbi félelmek ellenére nem lett rossz a repcetermés, az átlaghozam hasonló lesz a 2017-eshez, elérheti a 3-3,1 tonnát hektáronként. A 2016. évi rekordokat természetesen nem lehet überelni, de panaszra nem lehet okunk. Európa északi, igazán nagy repcetermő területein azonban pusztított az aszály, ami az árakat a vártnál magasabb szintre emelte. Vajon fokozódhat még a pánik, érdemes a szabadpiaci értékesítéssel egy kicsit még várni?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt.-ben Bóna Szabolcs elégedett az idei repceterméssel. A Győr-Moson-Sopron megyei cég igazgatója így sommáz:

A tavalyi 3,5 tonnás eredmény után idén 185 hektár átlagában tudtunk 4 tonnás hozamot elérni. A partenergazdaságokban is 3,-3,5 tonna lett a végeredmény. Ez igen szép zárás, még akkor is, ha 2016-ban 4,5 tonna volt az átlagunk. Ne feledjük: az idei tavasz Magyarországon is extrém száraz volt.
Eladta már?

Ha van elegendő tárolóterünk, amiben a búza és a repce is elfér, akkor nem érdemes kapkodni az eladással - vélekedik Bidló Gábor terménypiaci elemző. Nemcsak a németeknél, de a franciáknál is rosszul alakult az idei repcetermés. Erre reagálva a párizsi MATIF-on két hónap alatt 335 euró/tonnáról (108 ezer Ft/t) 360 euróra (116 ezer Ft/t) emelkedett a repcemag tonnánkénti jegyzése. Az aktuális telepi árban persze nemcsak a szállítási költség, de a napi valutaárfolyam is masszívan közrejátszik. A euró árfolyama azonban csökkenőben vani, ami azt jelenti, hogy ez a fontos exporttermékünk forintban mérve egyre kevsebbet fizet. Így alakult az utóbbi időben a forint-euró árfolyam:

Bidló Gábor a fundamentális alapokból kiindulva nem számít nagy repcehiányra a feldolgozói oldalon. Egyébként volt már példa olyan mértékű alapanyaghiányra, ami a biodízelgyártás során a napraforgómag felhasználását is szükségessé tette. Most azonban ennek a helyettesítő terméknek még meglehetősen alacsonyan jár az ára. Pedig az Európai Bizottság legfrissebb jelentésében 9,7 millió tonna napraforgómaggal számol a közösség területén, ami 7 százalékkal marad el a tavalyi eredménytől. Igaz ugyan, hogy eközben Ukrajnában felfelé módosította várakozásait az Oil World: a múlt évinél 7 százalékkal több, 14,5 millió tonnás termést prognosztizálnak. Az ukrán termés azonban döntően az ország saját feldolgozóiparát szolgálja, egyszóval Európa igenis érezhet olajosmaghiányt az idei évben.

Hatással van a repce árára az üzemanyagok előállítási költsége is. Márpedig a köolaj jegyzése meglehetősen magas szintet ért el, és a nyári felhasználási csúcs idején nem is valószínű számottevő árcsökkenés.

Hosszabb távon Európa megújuló energia irányelve fogja meghatározni a repce sorsát, amiről itt írtunk részletesen. A lényege, hogy a repce jelentőssége csökkenni fog a biodízelgyártásban, ami a mag értékvesztését hozza magával 2020-tól.

Egy ennyire soktényezős, olykor irracionális ármozgást hozó piac mellett mégis mire számíthatunk? Eladjuk a repcét most, vagy várjunk még pár hónapot vele? A legokosabb megoldást éppen Bóna Szabolcs vázolja fel:

Úgy tűnik, a szabad piac is megad most a repcéért 108-110 ezer forintot, ami nem rossz. Mi már csak a termés harmadával rendelkezünk szabadon, ugyanis kétharmadát különböző időpontokban már januártól kezdve előre leszerződtük. Ez jó döntésnek bizonyult. Így a mostani árnál is magasabbat tudtunk elérni a termés nagyobbik részére. A búzával ugyanez a helyzet. A betakarítás elején egy kisebbfajta pánik bontakozott ki a piacon, amit célszerű volt kihasználni.

Ez a taktika általában véve tanácsolható. Amikor a termény ára és az előállítási költsége között előáll egy elfogadható haszonkulcs, a szezon bármelyik pillanatában érdemes a potenciális termés egy részét előre lekötni. Aki ezt eddig nem tette meg, gondoljon időben a napraforgó árának rögzítésére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?