Ezek az országok profitálni fognak a búzaínségből

agrarszektor.hu
Európa a világ legnagyobb búzatermelője és exportőre, ezért - bár Ausztráliában vagy Ukrajnában is csökkent idén a termés - számára a legfájdalmasabb az idei száraz időjárás. Nemcsak 9 százalékkal kevesebb a piacra dobható termény, de az ára is csillagászati magasságokba kúszott - ez pedig a versenyképességét rontja a világpiacon - állapítja meg az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) gabonapiaci jelentésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mivel a globális termés is gyengébb, mint tavaly volt, ezért nemcsak Európában, hanem gyakorlatilag mindenhol emelkedésnek indult  a gabona ára - noha nem azonos mértékben. Örülnek most az amerikai farmerek: a drága búzájuk az uniós gabonával szemben megfizethetővé vált. És ami még jobb a számukra: a búza áremelkedése magával húzta a kukorociáét is. Hiszen a takarmányozásból hiányzó búzamennyiséget kukoricából kell majd pótolniuk az állattartóknak. A két gabonaféle közötti árrés ugyan kinyílt, de a tengeri értéke tagadhatatlanul növekszik.

A búzamag fehérjetartalma is jelentős, ezért a kukorica nem képes teljes értékűen helyettesíteni a takarmányozásban, következésképpen a fehérjehordozók, elsősorban a szójadara drágulására is számítani kell.

Az európai búza idén nemcsak a kisebb exportálható mennyiség, hanem a magas ár miatt is kisebb tételekben fog eljutni az észak-afrikai, szubszaharai és dél-kelet ázsiai piacokra. Argentína, Oroszpország, Ukrajna és az Egyesült Államok azonban jó esélyekkel pályázhat ezeken a hagyományosan uniós célpiacokon, amit ki is fognak használni. A fekete-tengeri térségben pillatnyilag több mint 20 dollárral olcsóbb a búza, mint amit Európa kínálni tud. (Megjegyezzük: az unión belül vannak olyan országok, ahol nem esett számottevően a termés mennyisége, és viszonylag nagy az exportárualap - ilyen Magyarország. A magasabb árak előnyeit anélkül tudjuk élvezni, hogy mennyiségi mínuszaink lennének.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?