Kanada nekiment két növényvédős multinak

agrarszektor.hu
Betiltaná a kanadai kormány a Syngenta és a Bayer neonikotinoidos növényvédő szereit, mivel ottani vélemények szerint e hatóanyagok a vízi rovarok és a méhek egyre nagyobb mértékű pusztulását okozzák. Kanada arra tett javaslatot, hogy három-öt év múlva teljesen megszűnjön az érintett peszticidek szántóföldi használata, és kizárólag a zárt melegházakban lehessen alkalmazni azokat. Az Európai Unió tagállamai idén tavasszal fogadták el azt a javaslatot, hogy száműzik a szántóföldekről a neonikotinoidokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Javaslatot tett a kanadai kormány arra, hogy három-öt év alatt teljesen betiltaná a Syngenta tiametoxám és a Bayer klotianidin elnevezésú neonikotinoidjainak szabadtéri használatát - írja az agrimarketing.com. A kanadai szakemberek szerint a két növényvédő szer okozza a vízi rovarok és a méhek tömeges pusztulását. A legutóbbi vizsgálatok alapján azt is megállapították, hogy a két hatóanyag nagyon magas koncentrációban van jelen azokban a vízi rovarokban, amelyek a halak és madarak táplálékát jelentik.

A kanadai illetékes szervezet azt szeretné, ha legkésőbb 2019 végén megszületne a végleges döntés e peszticidek használatának megszüntetéséről. Mint ismert, az Európai Unió tagállamai már idén áprilisban megszavazták azt a javaslatot, amely szerint 2019-től betiltják a neonikotinoidok szántőföldi felhasználását repcében, kukoricában és napraforgóban. Az Egyesült Államok ugyanakkor egyelőre nem tett hasonló lépéseket, bár felülvizsgálja a neonikotinoidok alkalmazását.

A Syngenta és a Bayer neonikotinoidos növényvédő szereit széles körben használják a kanadai gazdák is a kukorica, a szója és a repceterületeken. Az ontarioi méhészek ezért a neonikotioidokat hibáztatják a mézelő méhek pusztulásáért, miután a tartományban lévő kolóniák 46 százaléka pusztult el a legutóbbi téli időszakban.

Akad azonban olyan kanadai méhész is, aki szerint a repcemezőkön használt neonikotinoidok az ő méheit nem károsították, és attól tart, hogy a neonikotinoidos szerek betiltása után a gazdák "keményebb" vegyi anyagokra állnak át. A mezőgazdasági termelők szerint a neonikotinoidok fontosak, mivel kevés alternatív termékkel lehet hatásosan védekezni a szántóföldeken.

A Syngenta az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az illetékes kanadai hatóságok nem vizsgálták meg kellőképpen a neonikotinoidok helyzetétt. A Bayer szerint pedig a klotianidin kedvező környezetvédelmi megítéléssel rendelkezik, így nem e hatóanyag okozhatta a kanadai mézelő méhek pusztulását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?