Lehet irtani a pockot!

agrarszektor.hu
A mezei pocok elszaporodása a mezőgazdasági területeken vis maior helyzetet teremtett. Itt az ideje a rágcsálóirtásnak! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Redentin 75RB felhasználására.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Redentin 75RB rágcsálóirtó használati engedélye csak a fertőzéssel érintett megyékre vonatkozik, területi kiterjesztése a fertőzés növekedésének megfelelően változhat. Elsődlegesen veszélyeztetettek Békés megye déli és középső, helyenként északi területei. Ezen túl Csongrád, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is észlelhető a rágcsáló állományok számottevő, gócos felszaporodása egyes szántóföldi, kertészeti kultúrákban, évelő pillangósokban, valamint ruderális területeken.

Az Európai Bizottság rendeletének értelmében 2018-tól a termelő ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédőszerek-használata. Azonban ha egyes károsítók olyan mértékben felszaporodnak, hogy az már a szomszédos termelők növényvédelmi biztonságát veszélyeztetik, és védekezni szükséges ellenük, egy uniós iránymutatás szerint a tagállamok ezeketvis maior eseményként ismerhetik el.


A mezei pocok elszaporodás nagymértékű kárt okoz a zöldítésben ökológiai jelentőségű területeken és azok környezetében, és veszélyezteti a szomszédos területek növényvédelmi biztonságát. Ezért egyes körzetekben nem csak a táblaszéleken, hanem a konkrét növényállományban is felmerülhet a pockokkal szembeni védekezés szükségessége. Ennek értelmében a kárt szenvedett termelőknek lehetőségük van egyes mezőgazdasági támogatások esetében a helyzetre való tekintettel vis maiort jelenteni.

A mezőgazdasági támogatásokat érintő vis maior eseményre vonatkozó bejelentést és az esemény bekövetkezését igazoló dokumentumokat kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani a Kincstár honlapján elérhető, a vis maior esemény bejelentésére szolgáló elektronikus felületen. A bejelentést az esemény bekövetkezésétől számított 21 napon belül meg kell tenni.

A Nébih felhívja a földhasználók a figyelmét, hogy haladéktalanul kezdjék meg a felmérést. A növényvédelmi hatóság javasolja továbbá, hogy a felmérésre ne csak a jelenleg veszélyeztetett területeken, hanem azokon a táblákon is kerüljön sor, ahol tavaly nem volt mezei pocok kártétel. A károsítóhelyzet felméréséhez és a védekezéshez szükség szerint vegyék igénybe növényorvos vagy növényvédelmi szakember irányítását.

(Forrás:AM, Nébih)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?