Döcög a biodízelgyártás, nagyon kevés a repcemag

agrarszektor.hu
Nem laknak jól a német biodízelgyárak, éppen a legnagyobb beszállítóik hagyták cserben őket tavaly. Sem Franciaország, sem Lengyelország, sem Ukrajna nem hozta a szokásos formáját, de még mi, magyarok sem iparkodtunk a repceszállítmányokkal.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Franciaország volt az egyik leginkább aszálysújtotta tagállam 2018-ban. Így a németországi repcefeldolgozók 2018 júliusa és novembere között csak 443 ezer tonna repcemagot kaptak szomszéduktól, ami 27 százalékkal múlta alul a 2017. évi mennyiséget. Ezzel együtt Franciaország elveszítette az elsőszámú repcebeszállító pozícióját Németországban. Ugyanis Románia 19 százalékkal növelni tudta ideirányuló exportját, így 465 ezer tonnás szállítmányával elhódította a dobogó legfelső fokát.


Sajnos hazánkban is rosszabbul alakult a repcebetakarítás a vártnál. Németországi exportra mindenesetre csak a 2017. évi mennyiség harmada jutott. Holott normál esetben a negyedik legfontosabb kibocsátó államnak számítunk a németek irányában, nem okoz nehézséget 350-400 ezer tonna mag kiszállítása. Még ha más országok növelni is tudták ideirányuló kivitelüket, a legfontosabb beszállítókat nem tudták pótolni, így a német feldolgozók számára idén jóval kevesebb importmag áll rendelkezésre: csak 2,6 millió tonna repcét tudtak felhajtani a közösség belső piacán.

Hogy érzékeltessük a bajt: Németország jellemzően 5-5,5 millió tonna mennyiségű repcemagot importál ahhoz, hogy mintegy 9 millió tonnát dolgozhasson fel. Legnagyobb beszállítója, Franciaország jobb években 1-1,2 millió tonna repcével látja el szomszédja gyárait. Nagy repcekibocsátónak számít a térségünkben Hollandia és Ukrajna is, akár 500 ezer tonna leszállítására is képesek. Lengyelország nagyon hullámzóan teljesít, de jobb években a magyarokéhoz hasonló mennyiségű repcemaggal kopogtat a németeknél.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?