Klíma, munkaerő, piac: Túlélési taktikák egy 25 hektáros szőlészetben (+videó)

Agrárszektor
Simon László és Ákos fia 25 hektáros szőlőskertjében járunk, ahol a metszés és a nemesvesszők szedése már a végéhez közelít. Verpelét az Egri borvidékhez tartozik, de a Mátra sincs messze. A dombvidék falvaiban nagy a munkanélküliség, így az a pár agrárvállalkozás, amelyik a térségben működik, még talál elegendő, megfizethető - bár nem túl állandó - munkaerőt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tizenegynéhány aranykoronás, homokos feltalajú területen lépkedünk. Nem nagy a lejtő dőlésszöge, de a laza talajt könnyen elviszi egy intenzív esőzés. Telepítést követően jól jön a kaszált sorköz (saját gyomflórából), ám később érdemesebb vegyszeresen kezelni a szőlősorokat, mivel a tapasztalat szerint a gyomok 20-30 százalékkal csökkentik a potenciális termést.

"Arra is ügyelnünk kell, hogy kapálással, forgatással ne érintsük magukat a sorokat, mert ezek mentén kialakultak a mikroteraszok, amelyek megtartják a lezúduló vizet. Az őszi talajművelés ezért alapvetően a mélylazításra terjed ki" - magyaráz Simon László, hozzátéve, hogy nemcsak a gázolajat eszi a homok, de a kopóalkatrészeket is. Egy-másfél méteres mélységben már agyagos, jó víztartó képességű réteg húzódik, így a nyári aszály idején is nedvességhez jutnak a tőkék. De ma már ez sem elég, megfelelő lombfelületre és szilárd szövetekre van szükség ahhoz, hogy a szőlő sikeresen elviselje az olyan nyarakat, mint amilyen a tavalyi volt.

Sokat tehetünk a szőlő ellenálló képességéért azzal, ha fiatal korban nem "fújjuk fel". A megfelelő szövetállományú törzs még az agrobaktériumos gyökérgolyvával is dacol.

Idősebb korban azonban már szezon közben is szükség lehet nitrogén-utánpótlásra, amit azelőtt nem hittem volna. Egyszerűen kell a fotoszintetizáló, erős, árnyékoló lombozat stressz idején. Mikro- és makroelemeket rendszeresen kap a növény a 10-14 napos permetezési fordulókban, a növényvédőszeres kezeléssel egymenetben, csak az első kezelés kivétel, mivel ekkor még nincs a tápanyagfelvételhez elegendő lombfelület. Nagyon fontos a cukorképződésben és a szőlővesszők beérésében a kálium szerepe, amire szintén odafigyelünk" - sorolja a szőlősgazda.

Simon László véletlenül sodródott a kertészet területére 44 éves korában. A most 62 éves szakember eredeti végzettsége gépészmérnök. Szüleinek ugyan volt háztáji szőleje, de azért volt mit megtanulnia az elmúlt csaknem 20 évben. "Fél hektárral kezdtem a termelést OKJ-s gazdaként, és fokozatosan építettem ki a 25 hektárt. Az első tőkéket 2001-ben telepítettem, amikor még nem voltunk uniós tagok." Hárslevelű a gazdaság egyik vezérfajtája - a Debrői hárslevelű védett eredetű boralapanyaga -, a másik a Sauvignon blanc, a harmadik a Pinot noir. A többi kisebb területet zömmel a Chardonnay, a Cserszegi fűszeres és a Turán foglalja el. 4000 - 4400 tő került egy hektárra. Kizárólag szőlőt termel a Nobilitás 21 Kft., borral nem foglalkozik. Van pár hektárnyi csemegeszőlő is, köztük olyan fajtákkal, mint a Hamburgi muskotály, amelyik megtévesztő neve ellenére magyar földön éri el zamatos ízét.

A termés értékesítésén túl a faiskoláknak, kertészeteknek adnak el nemesvesszőt. "5-10 rügyes vesszőket gyűjtenek most az emberek, a munka január végén kezdődött. Egy rügyet 5 forintért vesznek át tőlünk. A bevételeim szűk 10 százaléka ebből származik." Végéhez közeledik a metszés is. Két-három szálvesszőt hagynak - az ernyőművelés megtanulása a legegyszerűbb a helyi munkaerő számára. Az előmetszés elektromos ollóval történik. "Ezt két emberre merem rábízni. Ők értik, hogy a ma elvégzett munkának a jövő évi termésre is hatása lehet. Egy teljesen gépesített előmetszés utómunkái nagyobb szakmai kihívást jelentenének a brigádnak, ebbe nem mertem belevágni. Viszont a betakarítás már géppel megy. Vannak ugyan felvásárlók, akik igényelnék a kézi szüretet, megfizetni viszont kevésbé hajlandóak…" - jegyzi meg Simon László.

Nagy a konkurenciaharc az európai piacon, miközben egyre súlyosabb a munkaerőhiány.

Egy hektáron másfél millió forint bevételt vár el a termelő, ami 150-200 mázsa szőlő ára.

Ennyi termésnek mindenképpen meg kell teremnie a tőkéken. Az optimális tápanyag-utánpótlást az évente végzett levélanalízis és a gondos növényvédelem segíti. "Ákos fiam korábban a TEVA Gyógyszergyár Zrt.-nél dolgozott vegyészmérnökként, de aztán beiratkozott a Szent István Egyetem Kertészmérnöki Karára is, ahol nemrég végzett növényorvosként. Benne vagyunk az agrár-környezetgazdálkodási programban, ahol kötelező a növényvédelmi szaktanácsadó alkalmazása. Nekem ő lett az. Tavaly időben jelezte, hogy zöldrothadás kezdődött a Chardonnayban, a szüret után aztán kevés olyan egészséges fürtöt láttam a feldolgozónál, mint amilyet mi beszállítottunk!" - büszkélkedik az apa.

A téma apropóján elbeszélgetünk a szerkivonások hatásáról, illetve a maradék készítmények hatástalanságáról is. Gondot okoznak a komplex kiváltó okra visszavezethető betegségek, mint a korai tőkeelhalás vagy az Esca, de ennél is riasztóbb a vírusos betegségek terjedésének gyorsulása. Az amerikai szőlőkabóca már megjelent a térségben, de az aranyszínű sárgaság még nem alakult ki a tőkéken. Az éles piaci versenyben folyamatosan nő a ráfordítás nagysága, viszont évjáratfüggően ingadoznak a hozamok és az átvételi árak.

A Sauvignon blanc egy kilója három éve nettó 120 forint volt, tavaly meg csak 62 forint. Az ilyen árak arra kényszerítenek, hogy a mennyiségi termelésre álljak rá."

Egy másik taktika a sokféle fajta ültetése - főként csemegeszőlőben -, hogy a fogyasztói divatokat minél jobban követhesse a termelés. Fontos a folyamatos fejlesztés is: a kertészeti korszerűsítési pályázaton legutóbb egy Rinieri tárcsát és egy Landini traktorra nyertek pénzt. Simon László hűtőház építését is fontolgatja, akkor a kilónként 400 forintot érő csemegeszőlőt tárolni lehetne és kedvezőbb feltételekkel értékesíteni. A szakmai megbecsülés jeleként értékeli, hogy a Varga Pincészet megállapodást kötött vele, így az idei termés sorsa már biztosítottnak látszik.

A helyszínen videót is készíttett az agrárszektor.hu. Így dolgoznak Verpeléten:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?