Csökkenni kezdett a búza ára - pedig nincs miért

agrarszektor.hu
Még mindig 25 százalékkal magasabb a búza ára a tavaly ilyenkorinál, de már jóval alacsonyabb árszinten járunk, mint egy hónappal ezelőtt. Az idei terméskilátások ugyanis március elején még biztatóak voltak, ráadásul a viszonylag bőségesen rendelkezésre álló kukorica is "bezavar" a búza áralakulásába. Az aszályos tavasz azonban még fordíthat a helyzeten, de ha nem, akkor a készletek zsugorodása önmagában is fékező hatással lehet az áresésben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentésében az áll, hogy számottevően csökkent a búza ára a világpiacon a 2019. február 8. -március 8. közötti időszakban. Azóta egy kis visszakorrigálás is történt (lásd ábra). A takarmánybúza spot piaci ára legnagyobb mértékben Franciaországban esett, ahol 215 dollár (USD)/tonnáért (-21 dollár, FOB Rouen) szerződtek a márciusban feladandó szállítmányokra. Ez az ár versenyképesebb most, mint a fekete-tengeri áru értéke, a búza európai exportja előtt tehát szabad az út.

Ezzel együtt Magyarországon még mindig magas a búza termelői ára: március második hetében 61-62 ezer forint/tonna volt áfa és szállítási költség nélküli, akár étkezési, akár takarmánybúzáról beszélünk. Az egy évvel korábbi árszintet előbbi 25 százalékkal, utóbbi 24 százalékkal haladta meg.

A kukorica ára az év eleji emelkedés után 2019. február 8. és március 8. között mérséklődött a világpiacon. A szezon első felében igen intenzív volt az Ukrajnában megtermelt kukorica unióba irányuló exportja. Az Európai Bizottság a 2018. július 1. és 2019. március 24-i importengedélyek alapján már 17,9 millió tonna kukorica behozatalát hagyta jóvá, amelynek több mint 60 százaléka származott Ukrajnából. Közben közeledik a dél-amerikai betarítás is, és Argentínában jók a terméskilátások. Az árcsökkenés itt is megkezdődött.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 45-46 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a termény március második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 2 százalékkal múlta alul.

Érdemes egy pillantást vetni arra, hogy a három nagy elemző központ a július elsejéig tartó gazdasági évben a gabonakészletek további apadásával számol. Lehet persze arra hivatkozni, hogy az idei termés jobb lesz, de csak a tavalyi gyenge bázishoz mérten, és pillanatnyilag még azt sem vehetjük biztosra, hogy ez valóban így lesz. 

Az AccuWeather ugyanis már februárban előrejelezte a tavaszi aszályt - méghozzá Európa nagy részére. (Az öreg kontinens a világ legnagyobb búzaexportőre.) Magyarország a térképen a viharos régióban szerepel, de tudjuk, hogy a szélviharokon túl mást nemigen kaptunk, és már inkább a szárazként jelölt térségbe tartozunk. Bár Franciaországból eddig optimista hírek érkeztek, kérdéses, hogy a szezon végén is ennyire happy lesz-e a hangulat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?